Ozon Deliği Kapanıyor mu?



Ozon deliğine neden olan kimyasalların yasaklanmasının ardından sonuç ne oldu? Atmosferin ozon tabakasındaki delik kapanıyor mu?

Atmosferde ozon deliğine neden olan kimyasalların kullanımı 1987'deki Montreal Protokolü ile yasaklanmıştı. Ozon deliği Kuzey Amerika büyüklüğünde.

Küresel ısınmaya neden olan gazların miktarında da büyük azaltım sağlayan Montreal Porotokolü'ne Türkiye 1991 yılında katılmıştı.

BBC'nin haberine göre Antartika'nın üzerindeki ozon deliği bilim insanlarının tahmininden daha az bir hızda kapanıyor.

Ozon tabakasının incelmesi ile bütün yaşayan organizmalar üzerinde zararlı etkiler meydana geliyor. Bitkilerin büyüme hızı azalıyor, insanlarda cilt kanseri oluşuyor, göz zarar görüyor, bağışıklık sistemleri zayıflıyor, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin artıyor. Bu nedenle her bireyin, ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ürünler kullanarak ozon tabakasının korunmasına katkıda bulunması çok önemli. Bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu önerilerde bulunuluyor:

CFC ve HCFC içeren spreyleri kesinlikle kullanmayın.

Buzdolaplarınızın, derin dondurucularınızın ve klimalarınızın düzenli servise tabi tutulmasına önem verin. Gaz değişimi sırasında gerekirse servis elemanını uyararak eski gazın atmosfere salınmasına izin vermeyin.

Otomobil klimaları soğutucu gaz olarak ozon tabakasına zarar veren maddeleri içerebilirler. Günümüzde bu maddeleri içermeyen modeller mevcuttur, yeni araba alırken bunları tercih edin.

Yalıtım malzemeleri ve ambalaj köpüklerinin de ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler içereceğini unutmayın, bu bilinçle, bu ürünleri gereksiz tüketmeyin.