Ülkemizdeki yerleşim alanlarının büyük bir çoğunluğunun fay hatları üzerinde olduğu göz önüne alınırsa, olası deprem sonucu oluşacak zarar, ziyan ve sosyo ekonomik çöküntünün önüne geçilmesinin tek çözümü, Türkiye'de sağlam bir yapı denetim sisteminin oluşturulması ile mümkündür.
Türkiye'nin ilk ve tek karşılaştırmalı sigorta alım sitesi sigortam.net Genel Müdürü Şahap Tezer, ülkemizde şimdiye kadar yapının kötü inşasından doğan sorumluluğu uzun süre teminat altına alacak ve yapıda denetim sorumluluğunu karşılayacak özel bir sigorta uygulamasına gidilememiş olması ile ilgili yorumlarını şöyle özetliyor;
"İnşaat sektöründe, şimdiye dek yeterli ve güvenli bir denetim sağlanamamıştır. Yapıda can ve mal güvenliğinin sağlanması, kontrolsüz yapılaşmanın önlenmesi, belli standartlarda yapı üretilmesi zorunludur. Yapının tüm inşa faaliyetine katılan kişi ve kuruluşların, yapının kurallara aykırı yapılmasından doğan sorumluluklarını ve bundan doğacak zararları karşılayacak bir sigorta sistemine ihtiyaçları vardır. Ancak, sigorta şirketlerinin her tür rizikoyu karşılayacak bir finansman kaynağı olarak görülmemesi ve sigortanın, sigorta hukuku ve tekniğine göre yapılabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca sigorta şirketlerinin sorumsuzca hareket edebilecek yapı denetim kuruluşları karşısında, bu kuruluşların taşıdığı sorumluluğun yükünü değerlendirme ve kuruluşu seçme hakkının bulunmasını da sigortanın yapılabilirliği açısından, kolaylık ve işlerlik sağlayıcı bir unsur olarak görmekteyiz".
Şahap Tezer, uygulamadaki problem ve çözümleri ise şöyle dile getiriyor:
"Büyük devlet ihalelerinde poliçe primlerinin müteahhidin aldığı istihkak oranında ödeniyor olması bir problem oluşturmaktadır. Dolayısıyla istihkak bazında değil, anlaşılan bir takvim üzerinden prim ödenmesi doğru olabilir. Bir diğer problem de; TOKİ projelerinde, bakım devresi için bazı şirketlerin reasürörlerinin kabul etmemesine rağmen all risks teminatın devam ettirilmesidir. TOKİ projelerine yönelik olarak, bakım döneminde de İnşaat All Risks teminatı altında verilebilen risklerin (yangın ve ek teminatları, deprem) temin edilmesi, sadece TOKİ projelerine yönelik sağlanmış olan reasürans devri ile mümkündür. Gereken ilave primin ve reasürörün onayının alınarak poliçe yapılması bu konuya bir çözüm getirebilir. Teknik özellik arz eden inşaat işlerinde (yol, baraj, tünel vb) sigortalıların poliçeye eklenen klozları okuyup iyice anlamadan bazı sınırlamalarla poliçe alıp hasarda problem yaşamaları da sık rastlanan problemlerden biridir. Şartların poliçe öncesinde iyice okunması, tartışılması ve üzerlerinde karşılıklı anlaşmaya varılması zorunludur".
sigortam.net CRM ve Pazarlama Direktörü Özgür Zeybek ise, yapı denetim ve sigorta uygulamaları ile ilgili şunları söylüyor.
"Genel şartların dışında, özel şartlara yönelik maddelerin poliçeye dahil edilmemesinden kaynaklanan teminat dışında kalan hasarların da problem oluşturduğu bir gerçektir. Bu nedenle sigorta şirketlerinin veya aracılarının sigortalılarını net bir şekilde aydınlatmaları, işi anlamak için gönderilen soru formlarında ve sonrasında bunu açıkça ifade etmeleri gerekmektedir."