KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Emrah Akın, ÖTV alınan IV sayılı listenin de tartışmaya açılması gerektiğini dile getirdi. Akın, listenin yeniden değerlendirilmesinin bütçeye önemli bir kayba da yol açmayacağını ifade etti.
Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Emrah Akın, 30 Nisan’dan itibaren eylül sonuna kadar uzatılması kararlaştırılan ÖTV ve KDV indiriminin iki aylık sonuçlarını değerlendirdi. İndirimin henüz bütçeye tam yansımadığını vurgulayan Akın, süre uzatımı sayesinde yıl bazında etkili sonuçların görülebileceğini söyledi.
Vergi gelirlerinin dörtte biri ÖTV’den
Akın, "2016'da en çok vergi geliri 120,4 milyar TL ile ÖTV'den geldi. Yani 2016'da vergi gelirlerinin yüzde 26'dan fazlası tek başına ÖTV'den… Beyaz eşyaların da içinde yer aldığı ÖTV Sayılı Liste'den 2016'da tahsil edilen ÖTV ise 4,7 milyar TL. 2017 bütçesinde bu kalemden yüzde 13 civarında artışla 5,3 milyar TL ÖTV vergi geliri bekleniyor" bilgisini paylaştı.
"Dayanıklı Tüketim ve Diğer Mallar başlığı altındaki IV Sayılı Liste’yi birbirinden çok farklı ürünlerin yer aldığı bir "torba liste" olarak tanımlayabiliriz" diyen Akın, "Havyar, hayvan derisi, manikür/pedikür aleti, cep telefonu, tabanca, avize, kıymetli taşlardan yapılmış takı ve beyaz eşyalar gibi çok çeşitli ürün bu listeye göre vergileniyor. ÖTV'nin temelde bir "tüketim kontrolü" vergisi olduğu düşünülürse bu ürünler aslında "lüks" tanımına girdikleri için vergilendirilmiş oluyorlar. Buzdolabı, çamaşır yıkama/kurutma makinesi, fırın, bulaşık makinesi, su ısıtıcı, ütü, klima gibi toplumun kalkınma ölçüsünü belirleyen ürünlerden ÖTV almak, ÖTV'nin genel felsefesi ile çelişiyor" diye konuştu.
"Masaya yatırmanın zamanı geldi"
Akın, "Hızlı tüketim ürünleri konusunda durum daha da dramatik hale geliyor. Mevcut durumda, deodorantlar, tıraş köpükleri, tıraş öncesi ve sonrası ürünleri ile güneş kremleri gibi ürünler için ÖTV ödüyoruz. Eylül sonuna kadar uzatılan ÖTV ve KDV indirimleri elbette iç ekonomik dinamizm için çok değerli ancak hangi ürünlerden artık ÖTV alınmamalı konusunu da masaya yatırmanın zamanı gelmiş görünüyor" ifadelerini kullandı.
"Bütçeye önemli bir etkisi olmaz"
Bazı ürünlerin lüks listesinden çıkarılmasının bütçeye önemli bir etkisinin olmayacağını savunan Akın, "2016'da toplam 120,4 milyar TL ÖTV tahsilatının sadece 4,7 milyar TL'lik kısmı IV Sayılı Liste'den geldi. Yani, yukarıda sayılan tüm ürünlerin listeden çıkarılması bile bütçe üzerinde kayda değer ciddi bir etki yapacakmış gibi görünmüyor" dedi.