Oteldeki Vincin Tehlike Sınırına 10 Yıl Kaldı



Gazi Osman Paşa’da inşaatı 20 yıldır bitmeyen otelin üzerindeki vinç, rüzgârda serbest bir biçimde dönmesiyle tehlike ve korku yaratıyor. Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, çelik malzemeden yapılan inşaat vincinin ömrünün yaklaşık 30 yıl olduğunu söylerken, rüzgârda serbest dönüşün bağlantı mekanizmasına zarar verebileceğini söyledi. Vincin ömrünün 30 yıl olması akıllara inşaatın 10 yıl içinde tamamlanıp tamamlanmayacağı sorusun getiriyor.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne 500 metre uzaklıkta, 35 katlı otel inşaatı yaklaşık 20 yıldır bitirilemiyor. İnsanların artık “bitmeyen otel” olarak söz ettiği inşaat, emlak ilanlarında bile “Bitmeyen otele yakın...” ifadesiyle kullanılıyor. Uğur Mumcu Caddesi üzerinde 1991 yılında yapımına başlanan ancak ekonomik nedenlerle bitirilemeyen otel üzerindeki inşaat vinci, rüzgârlı havalarda rüzgârın yönüne göre dönüyor. 3-4 katlı evlerin arasındaki ruhsatsız 35 katlı inşaatta, vincin dönüşü nedeniyle endişe yaşanıyor. Vincin inşaatta unutulduğu gibi bir söylenti halk arasında yerleşik olmasına karşın böyle bir durumun imkânsız olduğu ve her durumda vincin sökülebileceği de uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bununla birlikte mahalle sakinleri ve esnaf inşaat tamamlanmasa bile vincin kaldırılmasını istiyor. “Vinci kaldıracak bir kurum yok mu” diye soran yurttaşlar, vincin her an düşebilme olasılığının yarattığı korkuyla yaşadıklarını belirtiyorlar. Bölgede oturan yurttaşlar, rüzgârlı havada vincin dönerken “korku filmlerini andıran” sesler çıkardığına dikkat çekiyorlar. Bazen “düştü düşecek” hissine kapıldıklarına dikkat çeken mahalle sakinleri, vincin bir an önce kaldırılması gerektiğini dile getiriyor.

‘Sonsuza kadar dayanmaz’

MMO Başkanı Mehmet Torun, çelik inşaat vincinin çevrede yaşayan yurttaşların yaşamlarını tehlikeye atıp atmayacağı konusunda, “Teorik olarak, yüksek bir binadan söz ettiğimiz için, vinç çelik konstrüksiyondur. Metrelerce yükseklikte yük taşımak amacıyla kullanıldığı için çelikten yapılıyor. 20-30 yıl kadar uzun bir sürede açık havada kalırsa paslanabilir, malzeme yıpranabilir çok çeşitli nedenlerle vincin yapısı bozulabilir. Bunun böyle olması da doğaldır. Çünkü hiçbir malzeme sonsuza kadar dayanamaz” ifadelerini kullandı.

Yurttaşların endişelenmesine neden olan vincin ömrü konusunda ise Torun, “Malzemeden malzemeye değişir. Şimdilerde yüksek teknoloji ile üretilen daha dayanıklı malzemeler üretiliyor. Ancak çelik malzeme ile yapılan bir vincin ömrü yaklaşık 30 yıldır” diye konuştu. Vincin 20 yıldır yerinde durduğu düşünüldüğünde 10 yıl içinde inşaatın tamamlanıp vinç tehlikesinin ortadan kalkıp kalkmayacağı sorusunun yanıtı bilinmiyor.

Diğer bir korku kaynağı olan, vincin rüzgârda serbest dönüş yapması konusunda da Torun, “Rüzgârda, fırtınada serbest bir şekilde dönmesi malzemeye zarar vermez. Ancak bağlantı yerlerinde sorun yaratabilir. Serbest dönüş, inşaat vincinin mekanizmasına, parçaları birbirine bağlayan cıvatalarına zarar verebilir” dedi.