Jones Lang LaSalle'nin raporuna göre, Paris ve Londra yabancı sermayeli yatırımları çekerken, Orta ve Uzakdoğu bölgelerindeki nakti yüksek yatırımcılar bu pazarlara yapılan yatırımların yüzde 40-50'si gibi önemli bir kısmını oluşturdu. Pazara hükmeden kurumsal yatırımcılar, 2011'de yüzde 17'lik paya sahipken geçen yılki payları yüzde 24'e çıktı. Riskten kaçınan ve genellikle havuz fonları formunda olan bu yatırımcıların en aktif olduğu pazar Almanya oldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Jones Lang LaSalle Hotels&Hospitality Kuzey Avrupa Üst Yöneticisi Jonathan Hubbard, istikrarlı işlem hacminin otel gayrimenkullerine olan güveni artırdığını belirterek, şunları kaydetti:
''Özellikle sayısı git gide artan denizaşırı yatırımcı için otel gayrimenkulleri çekici bir varlık türü olmaya devam etti. Genellikle büyük emeklilik fonları, kraliyet ve devlet fonları ve bireyler formunda olan Ortadoğulu ve Asyalı uluslararası yatırımcılar geleneksel sermaye kaynağının yerini almaya başladı. Bu tip yatırımcıların yanı sıra özel yatırım fonları da İngiltere'deki bölgesel pazarlara oldukça büyük ilgi gösterdi. Zira bu pazarlarda her ne kadar kısa vadede zorluklar olsa da, sağlam ve istikrarlı yapılarından ötürü bu tip pazarlara yatırım yapmak için iyi bir zamanlama olduğu kanısındayız.''
''2013 için olumlu gelişmeler beklenebilir''
Hubbard, Kuzey Avrupa'daki kredi elverişliliğine değinerek, ''Bununla birlikte, devam eden finansman sorunları ve kısıtlı kredi elverişliliği yeni otel alım/satım işlemleri açısından önemli bir engel teşkil etmeye devam ediyor. Ancak sigorta firmaları ve emeklilik fonları gibi yeni oyuncuların pazardaki boşluğu doldurması durumunda, 2013 için olumlu gelişmeler beklenebilir. Ayrıca bazı bankaların bilançolarını güçlendirmesi de ileride sektöre daha çok finansman sağlamaları açısından önem teşkil ediyor'' ifadelerini kullandı.
Jones Lang LaSalle Hotels Merkez Avrupa Üst Yöneticisi Christoph Harle de pazarlarda kendini çabuk toparlayabilen işletmelerin yatırımcı güvenini desteklediğini aktararak, ''Bu özellikle oda başı gelir seviyesindeki artışın güçlü olduğu Paris, Berlin, Frankfurt ve Münih şehirlerinde gerçekleşti'' dedi. Harle, Avrupa kıtasındaki finansman sorununun özellikle İspanya, İtalya, Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi gibi pazarlarda önemli bir engel teşkil ettiğini belirterek, ''Ancak, Fransa, Almanya ve Benelüks gibi iyi performans gösteren ülkelerde finansman bulmanın bir şekilde daha kolay olduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca, 2013'ün ilk iki ayında gerçekleşen önemli lüks varlıklarla ilgili işlemleri göz önüne aldığımızda, 2013'deki işlemlerin 8,5 milyar avro tahminimizi geçebileceği kanısındayız'' ifadelerini kullandı.