Öteki Bakış



İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim görevlisi Prof. Dr. Sevim Çizer'in Öteki Bakış adlı sergisi 28 Kasım günü açılıyor. Sergi 9 Aralık'a dek Ezkiiz Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

ÖTEKİ BAKIŞ 

Günümüzün en önemli kavramlarından biri öteki… Ötekilik itilmişliği, aşağılanmışlığı, yabancı kalmayı ve kabullenilmemişliği içeriyor ancak öte yandan da farklılığı… 

Çevremizde, günlük yaşamda olup bitenler ötekiler, ötekileştirme, ötekilik algısı üzerine… Kurallar bile sadece ötekiler için geçerli… 

Günümüz insanı, sevginin ve dostluğun yok olduğu, gerçekliğin kalmadığı sığ ve sahte bir yaşantının bir oyun gibi yaşanmaya çalışıldığı, ikiyüzlü bir dünyada yaşıyor. İnsani duyarlılıklarımızı yok eden, etik normlarımızı ele geçiren bir kontrol mekanizmasının 

esiri olduk ve bu güçlerin dayattığı bir yaşam kültürü sunulmakta bizlere…. 

İnsanoğlu daha fazla hırs ve doyum için kendi cinsini yok etmekten çekinmedi ve çekinmiyor. Kana boğulan insanlık tarihi hep kendini üretirken başkasını yok eden o bencil, bireyci doyumsuzlukla, barbarlıkla yoğruldu. 

Çoğumuz bugün artık birbirini tanımak için zaman ayırmak ve çaba sarf etmek dahi istemiyor… 

Lüster malzeme sanat nesnesi üretmede kullanıldığında nesneye bakışınızı çoğaltıyor tıpkı yaşama farklı açılardan baktığımızda farklı sonuçlara varabileceğimiz gibi… 

Lüsterli bir işi izlerken, ilk bakışta sadece göz alıcı boyalı bir yüzey gibi görünüyor. Oysa hareketinizle bakış açınız değiştirdiğinizde, onun yüzeyine uygun açıda bir ışık gelirse, sizi bir görsel sürpriz karşılıyor. Bu, bakış açımız değiştikçe olaylara da algı ve görüşümüzün değişebileceğini göstermiyor mu… 

Onun değişen görünümleri bir mecaz yaratarak sadece farklı değil öteki bakış ve düşünceyi de çağrıştırıyor. Hatta bakanı, nesnenin gizemli derinliklerine çekiyor ve sizi “ÖTEKİ BAKIŞ”a sürüklüyor… 

“Öteki bakış” farklı bir dünya algılama ve özlemini dile getirme çabası… 

Sevim Çizer 


*

Sevim Çizer hakkında

1969-74 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenim gördü ve Seramik Bölümü’nden Yüksek Lisans derecesiyle ve üstün başarı ödülüyle mezun oldu. 

Yaklaşık on yıllık endüstri deneyiminden sonra akademisyenliğe yönlenmeye karar verdi. 1987 yılında DEÜ, GSF Seramik Bölümünün kuruluşunu gerçekleştirdi. Otuz iki yıl boyunca bölüm başkanı ve akademisyen olarak görev yaptı. Bu süreçte Batı Anadolu Seramik Araştırma Merkezini kurdu. 

1997 yılından başlayarak 2010 yılına dek İzmir Uluslar arası Seramik Sempoyumu’nu düzenledi, bu kapsamda tüm dünyadan çok sayıda duayen sanatçıyı davet etti. 

Halen İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde ders vermeyi sürdürmektedir. 

Sanatçının ulusal ve uluslararası çok sayıda sergisi, makale ve kitapları bulunmaktadır. Ulusal ve Uluslararası sempozyum ve workshoplara katılmış, konferans ve dersler vermiştir.