Otapan Sonunda Hollanda'ya Doğru Yola Çıktı

Tehlikeli atık yüklü Otapan isimli gemi Hollanda'ya iade edilmek üzere cumartesi (23 Eylül) yola çıktı. Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi bileşenlerinden Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Dönem Sözcüsü avukat Ali Arif Cangı Hollanda adına "Otapan için ne gibi planlarının olduğunu bilemiyoruz ama en azından Batı Avrupa ülkelerinin gemi sökümü konusunda, kendi ülkeleri dışındaki çevre ve insan sağlığını da koruyacak sağlıklı bir çözüm yolu bulabileceklerine inanmak istiyoruz" dedi.

Yaşam hakkını savunanlar kazandı
Otapan gemisi cumartesi Hollanda'ya geri çağrıldı ve Türkiye saatiyle 13:30 sularında gemi yola çıktı.. Hava koşulları elverişli olursa 27 günlük bir yolculuk sonunda Otapan Hollanda'ya ulaşacak.

Olayın öncesinde Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi, perşembe (21 Eylül) Otapan'ın Akdeniz'de herhangi bir ülkenin karasuları sınırları içerisinde temizlenmesi ve ardından Türkiye'ye söküm için getirilmesi konusunda kaygılarını açıklamıştı.

Girişim adına EGEÇEP eski dönem sözcüsü Av. Cangı yaptığı yazılı açıklamada "Bu kaygılarımızın ne kadar yerinde olduğunu, yaşananlar gösterdi. Malta Çevre ve Planlama Otoritesi, Otapan'ı Malta'ya kabul etmeyeceklerini Hollanda Hükümetine bildirdi. Gibraltar (Cebelitarık) Hükümeti de Hollanda Hükümeti'nin böyle bir taleple kendilerine gelmeleri durumunda, gemiyi reddedeceklerini açıkladı" diyor.

Ancak Cangı cumartesi yaşanan gelişmeler üzerine "Hollanda, yoğun bir sivil toplum ve medya baskısı altında kalarak, uzun zamandır beklediğimiz geri adımı nihayet attı" diyerek bundan sonraki gelişmeler adına da sağlıklı çözüm yollarının bulunmasını talep ediyor.

Hollanda olayı parlamentoya taşıdı
Cangı'nın verdiği bilgiye göre Otapan açısından yaşanan diğer gelişmeler ise, Türkiye hükümetinin Basel Konvansiyonu'ndan olayı araştırmasını istemesi ve Hollanda hükümetinin olayı parlamentoya taşıması.

Cangı, "Otapan Gemisi'nin Hollanda'ya geri götürülmesi Basel Sözleşmesi'nin gereğiydi, sözleşmenin ciddiye alınmasının zorunlu bir koşuluydu. Şimdi bu gereklilik yerine getiriliyor. Bundan sonra yapılması gereken, gemi sökümünde bir simge haline gelen Otapan'ın en uygun koşullarda, çevre ve insan sağlığına tehdit oluşturmayacak şekilde Hollanda'da sökülmesidir" diyor.

"Hileli bildirimle sınırötesi taşınmaya kalkışılan Otapan'ın geri gönderilmesi süreci, insan ve çevre sağlığının, yaşam alanlarının korunması için tehlikeli atık ticaretinin önlenmesi için yeni uluslararası kuralların oluşturulması, yeni denetim mekanizmalarının kurulmasının gerekli olduğunu göstermiştir."