Osmanlı'nın Yedi Yılda Aldığı Kaleyi Bilinçsizlik Yıktı
Yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip olan ve bir vatandaşın tapulu malıyken kamulaştırılan Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Akçakale Kalesi’nde kurtarma kazılarına başlandı. Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Akçakale beldesinde 1297-1300 yılları arasında İmparator Aleksios 2 tarafından yaptırılan ve 1468 yılında Osmanlı yönetimine geçen Akçakale Kalesi, Cumhuriyet döneminde hazine malı olarak devlete devredildi.
10 liraya satıldı
Daha sonra mülkiyeti Kokanalioğulları ailesine geçen Akçakale Kalesi, 1949 yılında 10 lira karşılığında Hasan Genç tarafından satın alındı. Ancak Hasan Genç ve oğulları kaleyi, sahip çıkmak yerine, zeminine toprak dökerek tarla olarak kullanmaya başladı. Tarihî kale, ancak 2005 yılında 475 bin YTL bedelle kamulaştırılabildi.
Kaledeki kurtarma çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığınca ve Trabzon Valiliği İl Özel İdaresince 10’ar bin YTL ödenek ayrıldı ve 19 Temmuz itibariyle kazı çalışmalarına başlandı. Bu tarihten itibaren kazı alanında 4 iskelet, kemik parçaları, toprak kartlar, bronz çiviler ve Bizans seramiği parçaları bulundu. Tarihi kayıtlarda 3 katlı olduğu belirtilen kalenin 2008 yılı sonuna kadar kurtarılması bekleniyor.
Büyük bölümü yıkıldı
Trabzon’un fethedildiği 1461 yılından itibaren Fatih Sultan Mehmet’in komutanı Mahmut Paşa’ya 7 yıl direnen ve paşanın şehit edilmesiyle ele geçirilen tarihi Akçakale Kalesi, 20. yüzyıla kadar önemli bir askeri üs olma özelliğini korudu. Moloz ve kesme taştan yapılan kalenin, büyük bölümü yıkılmasına rağmen ana gövdesi günümüze kadar ulaştı. Osmanlı döneminde onarım geçirerek bazı yeni ilavelerle genişletilen tarihi kale, Trabzon’un 18 kilometre batısındaki Akçakale mevkisinde, denize hakim bir terasta yer alıyor.