Osmanlı Çeşmeleri Su Operasyonuyla Hayat Buluyor



Avrupa kültür başkentliğine hazırlanan İstanbul, 2010'a tarihine yakışır bir şekilde giriyor. İmparatorluğun aynası olan çeşmeler yeniden suya kavuşuyor. Hisar ve Mehmet Kethüdagibi ünlü çeşmeler de restorasyonla hayat bulacak.

İstanbul, Avrupa Kültür Başkentliği'ni üstlendiği 2010 yılına Osmanlı'dan kalma çeşmelerini ihya ederek girecek. Tarihî Yarımada'da çürümeye yüz tutmuş çeşmeler, yeni yüzüyle, su içilebilen, eski ihtişamlı yapılarına kavuşturulacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), hazırladığı proje kapsamında ilk planda 15 tarihi çeşmeyi yenileyecek. Yıl sonuna kadar çıkarılacak envanterle de Tarihi Yarımada'daki diğer çeşmeler restore edilecek. İstanbul'un '2010 Avrupa Kültür Başkenti' ilan edilmesinin ardından kentteki tarihî yapıların bakım ve onarımına hız verildi. Bu yapıların en önemlileri ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Osmanlı çeşmeleri. Durumu içler acısı olan bu tarihi çeşmelerin restorasyonu için iki sene önce kurulan KUDEB, İstanbul'un vitrini sayılan Tarihi Yarımada'daki çeşmelerin ihyası için harekete geçti.

Tespit edilen 15 çeşmenin restorasyonuna başlandı. Bu çeşmeler arasında Hacı Eyüpzade Şükrü Bey Çeşmesi, Hisar Çeşmesi ve Mehmet Kethüda Çeşmesi gibi ünlü çeşmeler de bulunuyor. Çeşmelerin Osmanlı'dan miras kalan en önemli kültür hazineleri olduğunu belirten KUDEB Başkanı Mehmet Şimşek Deniz, "Bizler tarihi evlerin restorasyonu kadar çeşmelere de önem veriyoruz. Silüetinde imparatorluğun izlerini taşıyan bu çeşmeleri ayağa kaldırmak için çalışmalara başladık." diye konuştu. Şu anda çeşmelerin envanter çalışmalarını yaptıklarını kaydeden Deniz, Sultanahmet, Süleymaniye, Zeyrek, Eminönü ve Fatih gibi semtlerde belirledikleri 15 tarihi çeşmenin restorasyonuna da başladıklarını dile getirdi. Çalışmaların 2010'a kadar önemli bir aşamaya geleceğini söyledi.