"Yazıyı Ben Yazdım"



Teknik ressam Behçet Dinçer, kaymakamlığa bir dilekçe vererek, Bodrum Kalesi'ndeki zindanın girişinde yer alan 'Tanrı'nın Bulunmadığı yer' yazısını yazdığını belirtti.

Behçet Dinçer, dilekçesinde, "Yıllarca vicdanım huzursuz olarak yaşadım. Alpözen emekli olunca, bir yazıyla durumu bakanlığa bildirmeyi düşündüm. Ancak 1999'da, yazının eski olduğuna dair birlikte ifade verdiğimiz arkadaşlarım zor durumda kalacaktı. Bana, dilekçe vermemin hem kendilerine, hem de kaleye büyük zararı olacağını söylediler" dedi.

Yazının incelendiğinde yeni olacağının anlaşılacağını belirten Dinçer, "Bu konuda suçumuz neyse, cezasını da çekeriz'' dedi.

Bodrum Kalesi'ndeki 500 yıllık Gatineau Zindanı, Saint Jean Şövalyeleri tarafından uzun yıllar işkencehane olarak kullanıldı. Kalenin Osmanlıların eline geçmesiyle duvar örülerek kapatılan zindan, 1992’de keşfedildi ve dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve Müze Müdürü Oğuz Alpözen tarafından 1994’te ziyarete açıldı.

Zindanının girişindeki kayaya oyulmuş Latince ’Inde deus abest’ (Tanrı'nın Bulunmadığı Yer) yazısının yanına İngilizce ve Türkçe sac tabelalar asıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün tarafından iki ay önce müzeye gönderilen yazıda, zindan girişindeki tabelaların kaldırılması istendi. Ayrıca, kayaya kazılı Latince yazının da tarihi ve arkeolojik değeri olmadığı gerekçesiyle silinmesi talep edildi. Bunun üzerine İngilizce ve Türkçe sac tabelalar kaldırıldı.

Müze Müdürü Yaşar Yıldız, 13 haziranda yaptığı açıklamada, "Bakanlık'tan gelen müfettişler ve arkeologlar yazıların tarihi ve arkeolojik değerleri olmadığını bu nedenle de tarihi mekanda bulunmasının bir anlamı bulunmadığı belirterek, yazıları kaldırmamızı istedi. Biz de talimatları uyguluyoruz. Sac levhayı kaldırdık, kayaya oyulu yazıyı ise ya kazıyacağız ya da üstünü bir şekilde örteceğiz, çünkü tarihi değeri olmadığı belirtildi" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise, Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki zindanın girişinde bulunan 'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer' yazısının silinmesi istemine tepkiler üzerine, ''yazı oradan kaldırılmayacak'' dedi. Bakan Koç, 2005 yılı sonunda yapılan incelemede müzenin 500 yıllık zindanının girişinde bulunan yazının tarihi ve arkeolojik değeri bulunmadığının tespit edildiğini, ancak uzmanlardan oluşan bir komisyonun tekrar yerinde inceleme yapacağını belirtti.

1999'daki Kültür Bakanlığı raporları
Müzenin eski müdürü Oğuz Alpözen de yazının tarihi olduğunu belirterek, kanıt olarak 1999'daki Kültür Bakanlığı raporlarını gösterdi. Zindanın girişindeki 'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer' yazısı 1999 yılında da soruşturma konusu oldu. Kültür Bakanlığı başmüfettişlerinden Oktay Ersen'in başkanlığındaki bir heyet yazının orijinal olup olmadığını araştırmak için inceleme yaptı.

İnceleme kapsamında, müzenin eski müdürü Oğuz Alpözen, arkeolog Mehmet Özgenç, Müze Müdür Yardımcısı Aykut Özer ve teknik ressam Behçet Dinçer konuyla ilgili ifade verdi. Yazıyı sonradan kazıyarak yazdığı iddia edilen Behçet Dinçer ifadesinde, yazıyı kendisinin yazmadığını ve sadece kök boya ile üzerinden geçtiğini söyledi.

Dinçer, "iç giriş üzerindeki 'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer' anlamına gelen Latince yazı vardı. Müdürün isteği üzerine orayı fırçayla temizledim ve kırmızı kök boyayla üzerinden geçtim. Yazının daha belirgin hale gelmesi için üzerinden sert bir cisimle geçmem söz konusu değildir. Yazının hiç olmaması ve müdür beyin isteği üzerine tarafımdan yazılması söz konusu değildir" dedi.

Yazının nedeni işkencehane
Dönemin kale komutanı olan Bizans Ordu Komutanı Jacgues Gatineu tarafından 1512-1514 yılları arasında yaptırılan yer, Saint Jean Şövalyeleri tarafından işkencehane ve zindan olarak kullanılıyordu. Girişteki yazının buranın 'işkencehane' olmasından ileri geliyor. Zindan 5 ocak 1523’te kalenin Osmanlılar’ın ele geçmesiyle duvar örülerek kapatılmıştı.