Orta Hasarlı Binaları Tamir İçin Yeniden Süre Uzatımı Geliyor

Marmara depreminde en ağır hasarı gören Adapazarı’nda orta hasarlı konutların onarım süresinin bir yıl daha uzatılacağı belirtiliyor. Eğer süre uzatımına gidilmezse Sakarya’da 7 bin dolayındaki orta hasarlı konut ağır hasarlıya çevrilerek yıkılacak. Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, bakanlığın konu üzerinde çalıştığı ve hasarlı konutlara verilen onarım süresinin bir yıl daha uzatılabileceği öğrenildi.

Süre uzatımının tekrar gündeme gelmesini, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Elmas tepkiyle karşıladı. Elmas, süre uzatımının şimdiye kadar bir çözüm olmadığını, şimdiden sonra da olmayacağını dile getirerek, “Sakarya’da orta hasarlı ya da hasarsız yüksek binalar çok büyük risk taşıyor. Bunun farkında olunmasına rağmen bir şeyler yapılmıyor. Büyük tehlike her geçen gün yaklaşıyor. Bunun için kahin olmaya gerek yok.” dedi. Muhtemel bir depremde hasarlı ya da hasarsız çok katlı binaların yerle bir olacağının gün gibi açık olduğunu vurgulayan Elmas, “Sadece orta hasarlı çok katlı binalardan değil, hasarsız çok katlı binalardan da en az 2 kat kesilmelidir. Zaten yeni İmar Kanunu şehir merkezinde 2 kata müsaade ediyor.” uyarısında bulundu. Hasarsız da olsa ayakta kalan binaların yeni yönetmeliğe göre mutlaka incelenmesi gerektiğini kaydeden Elmas, “Yıkılmayan çok katlı binalar, deprem hasarı konusunda bugün yaşadığımız zemin, yapı ve malzeme etkilerine uymadığına göre risk altındadır. Bu tür binalar özellikle zemin bakımından sorunlu bölgelerde yıkılmaya adaydır.” dedi. “Hafif hasarlı, orta hasarlı” gibi terimlerin binanın deprem güvenliğiyle ilgisinin bulunmadığını, bu terimlerin onarım kredilerini belirlemek için kullanıldığını dile getiren Elmas, şöyle devam etti: “Bırakın hasarlı binaları, kentte 5 bin dolayında çok katlı hasarsız binaların en az 4 bininin gözden geçirilmesi gerekir. Bu konu çok ciddi bir meseledir. Yarın yeni bir depremde felaket yaşanırsa işte o zaman hiçbir şeyin kıymeti kalmaz.”

Vatandaşların bu konudaki duyarsızlığından da yakınan Elmas, Adapazarı’nda bulunan yapıların depreme karşı olan güvenliğine ait durum tespitinin 50 milyon lira karşılığında yapılmasına rağmen çok az sayıda konut sahibinin başvuruda bulunmasını “aslında bina sahiplerinin alacakları cevabın binalarının mutlaka takviye edilmesi gerektiği sonucunu” bildikleri için bunu bilimsel rapor olarak tespit ettirmekten çekindiklerini söyledi.

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Erdal Saygılı da süre uzatımına karşı olduklarını söyledi. Bu konuda aslında çözümün basit olduğunu anlatan Saygılı, şu açıklamayı yaptı: “Orta hasarlı konutu ağır hasarlıya çevrilerek yıkılan hak sahiplerine kalıcı konutların yapıldığı yer olan Camili, Karaman ve Korucuk’ta arsa verilebilir. Buradaki arazi oldukça geniş. Ayrıca arazi sahiplerine uzun vadeli konut kredisi de temin edilirse bu sorun ortadan kalkar. Risk taşıyan çok katlı binalarla birlikte 12 bin konut yapılarak bu sorun tamamıyla ortadan kaldırılabilir.”