Ormanlar Mahkemelik



Orman Yasası değişikliğini onaylayan Cumhurbaşkanı Sezer, aşılı kestanelik ve kızılağaçlar için Anayasa Mahkemesi'ne dava açacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha önce bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye gönderdiği, ancak yeniden çıkarılan Orman Yasası'nı, bu kez veto edemediği için mecburen onayladı.
Eleştiri bombardımanı altında 31 Temmuz 2003'te kabul edilen 4965 sayılı 'Orman Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la kızılağaç ve aşılı kestanelikler orman sahası dışına çıkarılmış, bu yerlerin dolaylı olarak satışına zemin hazırlanmıştı. Cumhurbaşkanı Sezer, yasanın bu konuları düzenleyen 1 ve 13. maddelerini bir kez daha görüşülmesi için 15 Ağustos 2003'te TBMM'ye geri göndermişti.

Aynen geri yollanmıştı
Hükümet ise konuda geri adım atmamış, TBMM Genel Kurulu'nun 5 Kasım 2003 tarihli oturumunda, veto edilen düzenleme görüşülerek yeniden kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmişti.
Sezer'in yeni yasayla ilgili kararı, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nce açıklandı. Açıklamada, Sezer'in Orman Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasayı onayladığı belirtildikten sonra şöyle denildi:
"Sayın Cumhurbaşkanı, yasanın, kızılağaçlıklar ile aşılı kestaneliklerin orman sayılmayacak yerler arasına alınmasına ilişkin 1. maddesi ile bu yerlerden yararlanmayı özel bir rejime bağlayan 13. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açacaklarını ifade etmişlerdir."

Yürütmeyi durdurma isteyebilir
Sezer'in, söz konusu maddelerin iptaline dair dilekçesini geciktirmeden Anayasa Mahkemesi'ne iletmesi bekleniyor. Sezer'in, iptal davasının uzun süre sonuçlanmayabileceğini göz önüne alarak, maddelerle ilgili ayrıca
'yürütmenin durdurulması' isteminde de bulunacağı belirtiliyor. Yürütmeyi durdurma istemi kabul edilirse hükümet, projesini hayata geçiremeyecek. Ancak mahkemeden ilk karar çıkana kadar yapılan işlemler geçerli sayılacak.

'Meyveli ağaç' sayılacaklar
Yasayla, kızılağaçlar ve aşılı kestanelikler meyveli ağaç kapsamına alınıp orman kapsamından çıkarılıyor. Orman sınırı içinde veya bitişiğinde tapuyla, orman sınırları dışında her türlü tasarruf belgesiyle özel mülkiyette bulunan kızılağaçlık ve aşılı kestaneliklerin sahiplerine yararlanma kolaylıkları getiriliyor. Yasa uyarınca Milli Parklar Yasası'na tabi alanlarda bulunan yerlerin de 29 yıla kadar kiraya verilebilmesine imkân sağlanıyor.