Ormanlar Darphane Gibi!



Sanayi ve inşaat sektörlerinin, rekabet gücünü artırmak için ahşap malzemeye yönelmesiyle orman ürünü satış gelirinin 2 milyar TL'yi aştığı ifade edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, üretimde çevreci uygulamaların rekabet gücü sağlamaya başlaması ile birlikte sanayi ve inşaat sektörlerinde ahşap kullanımının arttığı vurgulandı.

Orman Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılı orman ürünü satışından 2 milyar TL'nin üzerinde gelir sağladığı belirtilen açıklamada, "2002 yılında 1 milyar 562 milyon TL olan orman ürünü satış gelirleri, 2012 yılında 2 milyar 20 milyon TL'ye yükseldi. Dolar bazında satış geliri ise 310 milyon dolardan 1 milyar 37 milyon dolara çıktı. 2013'te de satış geliri TL bazında 2 milyar 40 milyon, dolar bazında ise 1 milyar 133 milyon olarak hedefleniyor" bilgisine yer verildi.

İklim değişikliğiyle mücadelede önemli etken

Yenilenebilir özellikte olan odun hammaddesinin artan bir şekilde binalarda kullanılmasıyla yenilenemeyen enerji kullanımının azalması iklim değişikliğiyle mücadelede önemli fayda sağladığının altı çizilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"Ayrıca odun hammaddesinin kullanım ömrü süresince karbonu bünyesinde tutması yoluyla ek bir fayda daha ortaya çıkıyor. 1 m3 ahşabın 800 kg karbondioksiti bünyesinde tutması ve ahşabın yapı malzemesi olarak konut sektöründe kullanılmasının yaygınlaşması sayesinde atmosfere her yıl 483 milyon ton daha az karbondioksit salınabilecek.

Ahşap, kaynağı yenilenebilen tek yapı malzemesi olmasının yanında, üretimi ve işlenmesi için daha az enerji istiyor. Dönüşebilir olması ve üstün ısı yalıtım özellikleri de birleşince ahşap çağımızın çevre ve enerji sorunlarına en iyi cevap veren malzemesi oluyor. Ayrıca ahşabı fazla kullanan ülkelerde orman alanları devamlı çoğalıyor. Ahşap kullanımını teşvik, orman alanının büyümesini de sağlıyor."

Diğer inşaat malzemeleri ile kıyaslandığında orman enerji verimliliğinin, orman ürünlerinin önemini artırdığı ifade edilen açıklamada, alüminyumdan yapılan bir inşaat malzemesinin ahşap malzemeye göre 126 kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu bildirildi.

Türkiye, orman alanını en fazla artıran ülkeler arasında

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada her yıl Yunanistan'ın yüzölçümü kadar yani yaklaşık 13 milyon hektar orman alanının yok olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin ormancılık alanındaki özverili çalışmalarıyla "dünyada orman alanını en fazla artıran ülkeler arasında yer aldığını" vurgulayan Eroğlu, ahşap malzemelerin kullanımının artmasının, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir etken olduğunun altını çizdi. Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ağaç yetiştirerek diğer yenilenemez malzemelerin yerine ahşap kullanmak, fosil yakıt tüketimini azalttığı gibi karbon emisyonlarını da azaltmaktadır. Bilindiği üzere büyüyen ağaçlar atmosferdeki karbondioksiti absorbe etmektedir.

İşlenirken daha az enerjiye ihtiyaç duyduklarından dolayı da diğer inşaat malzemelerine oranla daha az fosil yakıt kullanımına yol açacağından karbon salınımının kontrol altına alınmasında ve dolayısıyla iklim değişikliği ile mücadelede olumlu katkıları olacaktır. Ayrıca geri dönüşümlü bir malzeme olması sebebiyle çevreyi daha az kirletecektir."