İstanbul Arnavutköy’de işletilen kumtaşı ocağı ile kırma eleme tesisinin kapasite artışı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi.
BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; işletildiği sürece boyunca bölgeyi adeta çöle çeviren maden ocağının kapasitesini 35 hektara çıkarmasıyla birlikte yeni yıkımlar meydana gelecek. Orman alanı içerisinde yer alan maden ocağının yakınında hastane, okul ile yer altı ve yer üstü su kaynakları bulunuyor. Maden ocağından çıkan binlerce kilogram toz da, tarım ve hayvancılıkla geçinen bölge halkını olumsuz etkiliyor.
Bölge, Arnavutköy ilçesi Derbent mevkii 115000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nda ‘Orman Alanı’ ve ‘Alibeyköy İçme Suyu Havzası Uzun Mesafeli Koruma Alanı’nda yer alıyor. Ayrıca maden ocağının 2 bin 700 metre uzağında Arnavutköy Hastanesi, bin 900 metre uzağında Arnavutköy Meslek Lisesi, bin 540 metre uzağında Ayazma İlköğretim Okulu bulunurken en yakın yerleşim yeri ise sadece 70 metre uzaklıkta.
Zengin tarım ve orman alanlarına sahip Arnavutköy’ün orman alanları yüzde 52’sini, tarım alanları ise yüzde 35’ini oluşturuyor. Nihai ÇED raporunda yer alan bilgilere göre, proje kapsamında 2015 ve 2018 yıllarda 12 bin 958 ağaç kesilmiş. İstanbul Orman Müdürlüğü tarafından kesilen ağaçların türü ise karaçam ve meşe.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.