Orman Yangınlarında Düşüş Var



Orman bölge müdürlükleri, alınan önlemler ve yapılan bilgilendirmeler sayesinde ortaya çıkan bu tablonun sevindirici olduğunu belirtirken, vatandaşları sezon sonuna kadar daha dikkatli olmaya çağırdı.

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanına giren Denizli ve Uşak’ta geçen yıl temmuz ayının sonuna kadar olan dönemde 45 yangında 37 hektar orman alanının kül olduğu, bu yıl ise aynı dönemde 36 orman yangını çıktığı ve 22 hektar alanın yandığı bildirildi. Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, bu durumun sevindirici olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yangın gözetleme kulelerinden Denizli ve Uşak'ın ormanları 24 saat gözleniyor. Yöre halkı orman yangınları konusunda çok hassas. Bazı istenmeyen vakalar oluyor ama, olumsuzluklar olumlu davranışların gölgesinde kalıyor. Orman yangınlarıyla mücadelede en büyük desteği orman köylüsünden alıyoruz. Orman köylerine il özel idaresi tarafından dağıtılan su tankerleri, ormanlık alanlara yaptığımız yangın havuzları bir çok yangının büyümeden söndürülmesine neden oluyor. Vatandaşlarımızın da orman yangınlarına karşı duyarlılığı yüksek. Önümüzde ağustos ayı kaldı. Bu ayda da az kayıp verirsek, yangın sezonunu en az hasarla atlatmış oluruz."

Büyüyen otlar büyük tehlike

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında ise geçen yıl 50 yangında 169 hektar orman alanı kül olmdu. Bu yıl ise 34 yangında 81 hektarlık kayıp verdiklerini anlatan Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş şöyle konuştu:

"Bu sene yağmur mevsiminin uzun sürmesi otların aşırı derecede büyümesine neden oldu. Bu durum büyük tehlike arzediyor. Yangın daha çabuk yayılma eğilimi gösteriyor. Hasat mevsiminin sonuna yaklaşılan bu günlerde, özellikle aşırı sıcak ve rüzgarlı günlerde, biçerdöver, biçerbağlar gibi iş makineleri çalışırken, mutlaka su tankeri ya da söndürme cihazı bulundurmalı. Açıkta ateş yakılmamalı, yakılan ateş mutlaka suyla söndürülmeli. Ormanlık arazide en küçük bir duman görüldüğünde mutlaka 177 nolu telefona bilgi verilmelidir. Halkımızın büyük çoğunluğu bu konuda son derece duyarlı teşekkür ediyorum."

Sayı aynı, yanan alan az

Çanakkale’de de 2009 yılı itibariyle şu ana kadar 13 orman yangını meydana geldi, 52 hektarlık alan kül oldu. 2008 yılında ise aynı dönem içinde çıkan 14 yangında 332 hektarlık orman alanı yandı. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Mustafa Demirel, yılın 200’den fazla gününü rüzgarlı geçiren Çanakkale’de orman alanlarının 50 yangın kulesinden 24 saat sürekli gözlendiğini söyledi. 500 işçi, 56 arazöz, 5 uçak ve 1 helikopter ile yangınlara her an hazırlıklı olduklarını belirten Demirel, piknik ateşi ve anız yakma konusunda vatandaşları daha dikkatli olmaya çağırarak, "2008 yılında Türkiye genelinde orman yangınları bakımından kötü bir sezon yaşandı. Havaların çok sıcak olduğu ve susuzluğun gündemde olduğu bu dönemi Çanakkale olarak biz de istemediğimiz sonuçlarla atlattık. 2009 içinde ise şu ana kadar böyle bir durum yaşanmadı. Umuyorum bu sezonu yangınsız olarak en iyi şekilde tamamlarız" dedi.

Muğla bölgesinde artış

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanına giren Muğla ve Aydın’da ise geçen yıl temmuz ayının sonuna kadar olan süreçte 186 yangında 125.7 hektar orman alanını kül oldu. Bu yıl ise aynı dönemde 106 orman yangını çıktığı ve 144.2 hektar alanın kül olduğu bildirildi. Bölgede çıkan yangınlara 2 uçak, 5 helikopter, 103 arazöz, 10 dozer ve bin 350 işçiyle anında müdahale ettiklerini aktaran Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, "Yangını ilk çıktığı anda kontrol altına alıyoruz. 57 gözetleme kulesinden ormanlarımızı takip ediyoruz. Zamanında müdahaleyle büyümeden önlüyoruz. Havadan su atarken yer ekibimizde karadan etrafını çeviriyor. Etkin mücadeleyle yangını büyümeden kısa söndürüyoruz" diye konuştu.

Manisa ve İzmir'i kapsayan bölgede de geçen yıl 77 yangında 467 hektar alan kül olurken bu yıl 79 yangında 361 hektar orman yandı. Ancak sezonun şu ana kadar en büyük yangınları İzmir'de meydana geldi. Bornova Çiçekliköy'de 200, Foça'nin Yenifoça Mahallesinde ise 160 hektar orman kül oldu.