Orman Kanunu Yap-Boz Tahtası



1956 yılında yürürlüğe giren ve o tarihten sonra 46 yıl boyunca 14 kez bazı maddelerinde değişiklikler yapılan Orman Kanunu, AKP iktidara geldikten sonra 28 kez değişikliğe uğradı. Kanun Teklifleri ve Kanun Hükmünde Kararnameler ile 115 kez maddeleri üzerinde oynanan kanunla ormanlık alanlarda yapılaşmaya izin verildi, yanan alanlar turizm amaçlı yapılaşmaya açıldı, Cumhurbaşkanı’na ormanlık alanların sınırlarını değiştirme yetkisi verildi.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; iktidara geldikten sonra her alanda olduğu gibi çevre ve tarım alanlarında da tartışmalı adımlar atan AKP, çok sayıda araziyi yapılaşmaya açtı. Ormanların hızla yok olmasına yol açan “çılgın projelere” de imza atan AKP, bunun için önünde en büyük engel olan Orman Kanunu’nu defalarca değiştirdi. İktidara geldiği 2002 yılından bu güne kadar Orman Kanunu’nda 115 kez madde değişikliği yapan iktidar partisi, çok sayıda ormanlık alanın yapılaşmaya açılmasına neden oldu.

İlki 2003 yılında yapılan, sonuncusu ise henüz son orman yangınları söndürülemeden Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemelerden bazıları şöyle:

Reklam Goruntulenme Bolumu

• Orman alanlarında odun dışı ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak işlenmesi amacıyla tesis kurulabilmesine izin verildi.

• Yanan orman alanlarındaki her türlü taşınır ve taşınmaz malın Orman Genel Müdürlüğü’ne devredilmesine olanak sağlandı.

• Savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atık su, petrol, doğalgaz, altyapı ve katı atık bertaraf tesislerinin, devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesislerinin ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanın devlet ormanları üzerinde bulunması veya yapılmasında kamu yararı ve zaruret olması halinde, gerçek ve tüzel kişilere bedeli mukabilinde Çevre ve Orman Bakanlığı’nca izin verilmesine imkân verildi.

• Mesire yerlerinin lüks çadır, çadır ve karavan alanı yapılması amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilmesine izin verildi.

• Ormanlık alan olarak kabul edilen yerlerde turizm yatırımlarına izin verildi.

• Ormanlar ve kıyılarda imar planı olmasa bile günübirlik tesis yapılmasına olanak sağlandı.

• Yerleşim yeri olmaya uygun olan verimsiz, taşlık, kayalık orman alanları, orman dışına çıkarılıp yapılaşmaya açıldı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.