'Orada Kimse Var mı' Yeni Özelliklerle Güncelleniyor



Avea, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nin 15. yıldönümünde, AveaLabs’te deprem ve diğer tüm doğal afetlerde kullanılmak üzere geliştirdiği 'Orada Kimse Var mı?' uygulamasını yeni ara yüzü ile kullanıcılarının karşısına çıkarırken; eklenen yeni özelliklerle uygulamanın kapsamını da genişletti. Uygulamaya eklenen sosyal medya entegrasyonu ile kullanıcılar, herhangi bir afet durumunda sadece SMS özelliği ile değil, sosyal medya aracılığı ile de konumlarını yakın çevreleri ile paylaşabilecekler. Ayrıca, yeni 'Panik Butonu' özelliği ile artık kullanıcılar, deprem, yangın ve sel gibi felaketler esnasında sosyal medya üzerinden de iletişim kurup yardım istemenin yanı sıra konum ve yer bildirimi de yapabilecekler. Kullanıcılar aynı zamanda, uygulama içinde kaydedilen numaralara da mesaj atabilecekler.  

Sadece deprem değil tüm doğal afetlerde enkaz altındaki kişinin hayata bağlanmasında da önemli rol oynayacak uygulama, operatör bağımsız olup, cep telefonlarının kullanıldığı her ülkede telefonlara ücretsiz olarak indirilerek kullanılabiliyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu


“Teknoloji ile hayata değer katan projeler arasında önemli bir örnek”

Orada Kimse Var Mı? uygulamasına Panik Butonu fonksiyonunun eklenmesiyle çok daha yaygın ve etkin bir yapıya kavuşturulduğunun altını çizen Avea Kıdemli IT Direktörü Egemen Kurdoğlu, uygulamaya ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:

“Sadece Türkiye’de değil, dünyada bir ilk olan 'Orada Kimse Var Mı?' uygulaması, teknoloji ile hayata değer katan projeler arasında önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu noktada 1 canın bile kurtulmasında etkimizin olması, yaptığımız tüm yatırama değer. Bu nedenle de uygulamayı Avea kullanıcıları ile sınırlı tutmayıp, tüm dünyadaki GSM operatörleri ile kullanılabilir kıldık”.

1992 Erzincan depremini yaşayan genç bir mühendis tarafından AveaLabs çatısı altında geliştirilen 'Orada Kimse Var Mı?' uygulaması, Avea’nın mobil uygulama ekosistemini zenginleştirmek amacıyla düzenlediği 'Avea Mobil Uygulamalar Yarışıyor' uygulama yarışmasında üçüncü olmasının yanısıra Apps World tarafından geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen 'Appsters Awards 2012'de 'Lokasyon bilgisini en iyi kullanan' (Best use of Location 2012) ve 'En yenilikçi' (Most Innovative App 2012) uygulama olmak üzere iki kategoride finale kalmıştı.

Uygulama nasıl çalışıyor?

Eğer kullanıcının bulunduğu konum yakınlarında ona zarar verebilecek bir deprem ya da doğal afet meydana gelmiş ise, uygulama ekranında kullanıcının güvende olup olmadığına dair bir soru beliriyor. Eğer kullanıcı güvende değilse, çıkardığı yüksek ses ile kurtarma ekiplerine yardımcı olan uygulama; kullanıcının daha önceden tanımladığı acil durumda haber verilecek kişi ya da kişilere de, o an bulunulan koordinatları SMS yolu ile bildiriyor.

Kullanıcı, yakın zamanda olmuş depremleri harita üzerinde, konum, saat ve büyüklük gibi detayları, kolaylıkla görebiliyor. Uygulama, oluşan depremler hakkında kullanıcıyı bilgilendirmek için bildirim mesajları gönderirken, kullanıcı bilgi almak istediği depremleri konum ve büyüklük parametrelerine bağlı olarak da filtreleyebiliyor.

Alarm durumunda bataryayı idareli kullanıyor!

Uygulamada dikkat çeken bir diğer konu ise; programın alarm durumunu olabildiğince uzun sürdürebilmek için otomatik önlemleri alıyor olması. Telefon bataryasının idareli kullanılması amacıyla alarmın sürekli çalarak bataryayı bitirmesi yerine, 15’er dakikalık aralar ile 1 dakika boyunca çalması sağlanıyor. Diğer bir önlem ise; baştan tercih edilmesi durumunda, telefon enerjisinin tümüyle alarm modunda kullanılması üzere diğer fonksiyonlarının “uçak modu”na geçirilmesi. Böylece, bataryanın maksimum verimle kullanılması garanti altına alınıyor. Tüm bunların yanı sıra uygulama, deprem anında ve sonrasında yapılması gereken bilgilerin bulunduğu bir kısım da içeriyor.