Birgün Gazetesi'nden Doğu Eroğlu'nun haberine göre, 15 Aralık’ta 4 HES projesi ve 3 enerji iletim hattı için Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararlarının ve İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesindeki iki farklı alanın riskli alan ilan edilmesi kararlarına dün yenileri eklendi. Önceki gün Ankara’daki iki mahalle sınırı içerisinde kalan 12 hektarlık bölgenin riskli alan ilan edilmesinin ardından, Bakanlar Kurulu dün de 3 enerji iletim hattı ve 1 HES projesi için acele kamulaştırma kararı alırken, Adana, Ankara ve Trabzon’daki kentsel bölgeleri riskli alan olarak ilan etti.
10 megavat sözü unutuldu
Son 4 günde Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararlarla önleri açılan HES projelerinin enerji üretim kapasiteleri ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın son dönemde yaptığı açıklamaların yerel seçimlere yönelik ifadeler olduğunu gözler önüne serdi. “HES’lerle bu iş olmaz. Haklısınız, HES’lerle ufak dereleri mahvediyoruz” ifadelerini kullanan ve bundan sonra 10 megavattan düşük kurulu güce sahip HES kurmayacaklarını, bu konuda hesap vermeye hazır olduğunu belirten Bayraktar’ın sözleri, acele kamulaştırma yapılan HES’lerle çelişti. Bakanlar Kurulu’nun 15 Aralık’tan bu yana hakkında acele kamulaştırma kararı aldığı 5 HES projesinden 3’ünün kurulu gücü 10 megavatın çok altında olduğu anlaşıldı. Trabzon’un Yomra ilçesine kurulacak Seydioğlu HES’in 2,3 megavat, Sürmene ilçesindeki Manahoz Regülatörü ve HES’in 4,7 megavat, Ordu’nun Fatsa ilçesindeki Piro Regülatörü ve HES projesininse 4,3 megavat kurulu güce sahip olması planlanıyor. Artvin’in Yusufeli ilçesinde kurulacak Cala HES’in kurulu gücü 13,1 megavatken, Giresun’da kurulacak Burçak HES ise 72,5 megavat kurulu güce sahip olacak.
Kent rantı devam ediyor
15 Aralık’ta Ankara’nın Çankaya ilçesi sınırları içerisinde kalan Namık Kemal ve Yenişehir Mahalleleri hakkında çıkarılan kararla 12 hektarlık alan riskli alan ilan edilirken, ilerleyen günlerde bu rakam arttı. 18 Aralık tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla, Ankara’nın Mamak ilçesindeki üç mahalleye ait 68 buçuk hektarlık bölge riskli alana dönüştürülürken, Adana Yüreğir’de 76 hektarlık arazi riskli alan kapsamına alındı. İstanbul’da Gaziosmanpaşa ve Trabzon kent merkezinde riskli alan ilan edilen diğer alanlarla birlikte, bu illerdeki arazilerin de kentsel dönüşüm kapsamına alınması bekleniyor.