Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın ikinci haftasının başladığı dün, Tayland'ı ziyaret eden Genel Sekreter Ban Ki-moon, toplantının düzenlendiği Bali'ye hareket etmeden önce gelişmekte olan ülkelerin küresel ısınmayla mücadele için daha büyük adımlar atmasını istedi.
Atmosferdeki sera gazı emisyonlarının üçte birinin sorumlusunun gelişmekte olan Asya ülkeleri olduğunu ve iklim değişikliğinin sonuçlarından en çok etkilenecek ülkelerin yine bu kıtada olduğunu anımsatan Genel Sekreter, "İklim değişikliğini sadece bir çevre sorunu olarak değil Asya'nın ekonomik kalkınmasının önünde engel olarak düşünerek davranmalısınız" dedi.
İki profesörden acı itiraf
Bu uyarıyı yapan genel sekreteri ağırlayacak olan, 2012'de süresi dolacak Kyoto'ya alternatif bir protokol üzerinde uzlaşmaya çalışan ancak fikir ayırılıkları nedeniyle şimdiye kadar bir anlaşma sağlayamayan konferans katılımcıları sera gazı salınımlarını yüzde kaç indireceklerini tartışırken Alman ve İngiliz hükümetlerinin çevre konusundaki danışmanı olan iki profesör küresel ısınmanın önüne geçmek için geç kalındığını açıkladı.
BBC'ye röportaj veren İngiliz Prof. David King ve Alman Prof. John Schnellnhuber, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nde (IPCC) yer alan birçok meslektaşları gibi politikacıların sera gazı salınımını azaltmak konusunda çok ağır adımlar attıklarını, şimdi konulan yüzde 30-40 azaltma gibi hedeflerin sıcaklık artışını 2 derecenin altına çekmeye bile yeterli olmayacağını savundu. Bu da konferansın sonucunda hangi kararlar alınırsa alınsın dünyanın birçok bölgesinde açlık, susuzluk gibi önemli sorunlarla karşılaşılmasının kaçınılmaz, başka deyişle küresel ısınmayla mücadele hedeflerinin "ulaşılamaz" olduğu anlamına geliyor.
Bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ve dün Oslo'da düzenlenen törenle ABD'nin eski başkan yardımcılarından Al Gore'la birlikte ödülünü alan IPCC Başkanı Racandra Paçauri'ye göre ise sera gazı salınımında ilk iki sırada yer alan ABD ve Çin'in yeterli işbirliği yapmamasına rağmen küresel ısınmayla mücadelede gelişme sağlanabilir.
'Savaşa neden olabilir'
BM Çevre Fonu'nun yayımladığı bir raporda ise hedefler ulaşılabilir nitelikte olsa bile küresel ısınmanın bölgesel savaş ve çatışmalara neden olabileceğine dikkat çekiliyor.