Onduline'den Enerji Üreten Yeşil Çatı



Onduline Avrasya, Türkiye’de bir ilke imza atarak güneş ışınlarını eletrik enerjisine çeviren fotovoltaik panel ve  yeşil çatı  uygulamasını bir kamu binasında gerçekleştirdi. Nevşehir’de bulunan H. Avni İncekara Fen Lisesi yurt binasında uygulanan sistemle çatıda canlı bitkiler yetiştirilirken, 13,5 kW’lık kurulu güce sahip fotovoltaik güneş panelleriyle elektrik üretilecek. İncekara Holding’in bir sosyal sorumluluk hizmeti  olarak yaptırdığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettiği  Nevşehir H. Avni  İncekara Fen Lisesi yurt  binasının yüklenicisi ise Tamfa Mühendislik.

Projeyle, toplam 500 metrekarelik yeşil çatı ve toplam 290 metrekarelik fotovoltaik panel uygulamasıyla Türkiye’de ilk kez bir çatıda Onduline Avrasya’nın yeşil çatı sistemi  ve fotovoltaik paneller kombinasyonu  uygulanmış oldu. Türkiye’de ilk kez fotovoltaik panellerin yeşil çatıya entegre edilmesi uygulamasının gerçekleştirilmesiyle estetik ve ekonomik yönden büyük avantajlar elde edilecek. Çatıda canlı bitkilerin yetişecek olması, yağmur sularının doğal olarak arıtılmasına ve kullanılmasına ve doğal olarak ısı yalıtımına olanak verirken ekolojik bir ortam oluşacak. Ayrıca binada uygulanan yüksek ısı yalıtım sistemleri sayesinde de minimum doğal gaz tüketimi sağlanarak yüksek karbondioksit salınımının önüne geçilecek.

Tampa Mühendislik tarafından projelendirilen ve panel uygulamaları FORM Temiz Enerji ile birlikte gerçekleştirilen Nevşehir H. Avni İncekara Fen Lisesi yurt binasının avantajları şunlar olacak:

• Türkiye’nin “multi-residential” ve kamu binası olarak ilk yeşil binası.
• Fotovoltaik güneş panelleri ile kendi elektriğini üretecek, fazlasını devlete satacak.
• Yeşil çatı teknolojisi ile çatısında canlı bitkiler yetiştirecek, böylece hem yağmur sularını doğal olarak arıtacak, hem ısı yalıtımını doğal olarak yapacak hem de canlılar için ekolojik bir ortam oluşturacak.
• Binada uygulanan yüksek ısı yalıtım sistemleri sayesinde minimum doğal gaz tüketimi sağlanacak, CO2 salınımı önemli ölçüde azaltılacak.
• Binada tüketilen su ve yağmur suları arıtılıp çatıdaki doğal ortam bilgisayarlı sulama sistemi ile temiz içme suyu kullanılmadan optimum şekilde sulanacak.
• Binada kullanılan su, doğal gaz, elektrik ve üretilen  elektrik  bilgisayarlı bina otomasyonu ile kontrol edilip izlenecek, internet tabanlı olarak duyurulacak.