Ondo Kent Merkezi

Proje adı: Kure Şehri Ondo Kent Merkezi
Tasarım süresi: Temmuz 2004 – Şubat 2006
Yapım süresi: Haziran 2006 – Aralık 2007
Yer: 1-7 Minami Ondo, Ondo-cho, Kure Şehri, Hiroşima
Temel kullanım alanı: Belediye binası, toplum merkezi, çok amaçlı salon
İnşaat alanı: 4424.39 mt
Toplam taban alanı: 4642.91 mt
Katlar: Yerin üstünde üç kat
Tasarım: Kengo Kuma ve Ortakları
İnşaat mühendisi: Oak İnşaat Mühendisliği
Mekanik mühendisi: Morimura ve Ortakları
Müteahhit: Konoike/Nikko JV (inşaat), Rokko Elektrik (elektrik), Kinden (havalandırma), Sannyo Kucho Kogyo (su tedariki ve kanalizasyon)
Yapı: Çelik yapı

Bölgeyi ilk ziyaret ettiğimizde Japonya İç Denizi’nin manzarasından büyülendik. Mimari temamız, çatı ve kiremitlerden oluşan bu manzarayı soyutlayarak yapıyla birleştirmek oldu. Soyutlayıp parçalara bölerek, çatı detayıyla manzaranın bütününü bir araya getirmek için bir girişimde bulunduk. Ancak bunu, manzarayı "copy-paste" ederek yapmadık. Çevre ile harmanlanırken yüzeyde nazikçe dalgalanan bir yapı tasarlamayı amaçladık. Ondo Kent Merkezi’nin görünümü çevresindeki evlerden farklı olsa da, aslında hepsi aynı parçalardan oluşuyor: Yapılara şeklini veren ise çatı kiremitleri. Ve bu Japon tipi kiremitli çatıların en güçlü noktası... Çatı çok büyük olabilir, ancak başka yapılarla aynı parçalara sahip olduğu için sıkışmışlık hissini ortadan kaldırabiliyor. Bu yüzden en başından beri otantik kiremit kullanmanın önemini vurguladık. Otantik kiremit (düz dikdörtgen kiremit ya da yarı çukur kiremit alternatif olarak kullanılabilir), hem farklı bir doku oluşturuyor hem de panjur olarak kullanıldığında kiremitler arasındaki boşlukları belirsizleştiriyor. Bize verilen sipariş, genel olarak bütün birimi tasarlamakla işe başlamamız üzerineydi; ancak biz tam tersini yaptık ve önce detaylar üzerinde durduk.

Ondo Kent Merkezi’nde belediye binası, toplum merkezi ve kütüphane yer alıyor. Her biri ayrı bir fonksiyona sahip bu birimleri aynı çatı altında toplamaya karar verdik. Esnekliğe izin veren ve sarıp sarmalayan bir elbise gibi duran çatı, aynı zamanda hem geçirgen hem de sert olabiliyor. Bu yapıda panjurlar iki işlev üstleniyor: Döşemelerle beraber sınırı ve binanın genel dokusunu belirlemek. Uzun süre bina için sadece çatı ve tabanın yeterli olacağını düşündüm, ancak panjurların kullanımı ile duvarlar bile daha anlamlı bir hâl aldı.

İnşaatı yaptığımız bölgenin yerel malzemelerini kullanmak, bizim için birinci öncelik oldu. Ben bu durumu, "tarımsal yaklaşım" olarak adlandırıyorum. Bu yaklaşımla kendi mimari stilinizi dayatarak bölgeye uyumsuz bir bina inşa etmek yerine, binayı inşa edeceğiniz alanı ziyaret ederek bölgenin özelliklerini dikkate alıyorsunuz. Mimari yapılar, sanki başka bir yerden nakledilmiş gibi içinde yer aldıkları bölgeden kopuk ve o bölge ile ilişkisiz olmamalılar. Bizim temel hedefimiz, doğa ve içinde bulunduğu bölge ile uyumlu binalar yaratmak.

Kengo Kuma

Fotoğrafları görmek için lütfen ilerleyiniz.