Olimpos Milli Parkı İmara Alınmaktan Kurtuldu

Olimpos Milli Parkı

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Mimarlar Odası, Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Antalya şubeleri, Beydağları Sahil Milli Parkı'nın sınırlarını değiştiren ve 2 Eylül 2005 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açmıştı.
Danıştay 10. Dairesi, verdiği ara karara yanıt verilip yeniden bir karar verinceye kadar dava konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu.

Ara kararında, davalı idareler Başbakanlık ile Çevre ve Orman Bakanlığından bazı bilgiler isteyen Danıştay 10. Dairesi, “Bakanlar Kurulu kararı ile Milli Park sahası dışına çıkarılan alanların Milli Parklar Yönetmeliği'nin 5 ve 6. maddelerinde belirlenen ilke ve kriterleri yitirip yitirmediğinin saptanması yönünden bölge bazında bilimsel ve teknik bir çalışma yapılıp yapılmadığını” sormuştu. Daire, bu yönde bir çalışma yapılmışsa buna ilişkin raporları da istemişti.
Ara karara verilen yanıtları inceleyen Daire, yürütmenin durdurulması istemini yeniden karara bağladı. Daire, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

“Rapor, kriterleri saptamaktan uzak”

Danıştay 10. Dairesinin kararında, davalı idarelerden istenen bilgi ve belgelere karşılık yalnızca, 26 Nisan 2004 tarihli, konusunda uzman olup olmadığı açık olmayan iki şube müdürü ve bir jeoloji mühendisinin hazırladığı, bilimsel ve teknik çalışma niteliğinde bulunmayan ve milli park sahası dışına çıkarılan alanların yönetmelikte belirtilen kriter ve ölçüleri yitirip yitirmediğini saptamaktan uzak bir arazi inceleme raporu ibraz edildiği bildirildi.

Bir işlemin tesisinde uygulanan usul ve esasların aynı işlemin geri alınması, kaldırılması ve değiştirilmesinde de uygulanması gerektiğine işaret edilen kararda, şöyle denildi:

“Son olarak, 1988 yılında 2873 sayılı yasa ve Milli Parklar Yönetmeliği'nde öngörülen ölçü ve kriterler esas alınarak belirlenen milli park sahasının, aynı esaslar dahilinde, konusunda uzman kişilerce hazırlanmış, bilimsel ve teknik nitelikte bir inceleme raporuyla belirlenmesi gerekirken, bu yapılmadan belirtilen niteliklere sahip olmayan kişilerce düzenlenen arazi inceleme raporu esas alınarak milli park sınır değişikliği yapılmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

“Milli park doğal bir kaynak sahası”

Kararda, dava konusu Bakanlar Kurulu kararına karşı Danıştay 10. Dairesinde açılan bir başka davada, içerisinde tarihi ve doğal sit alanları bulunan milli park sahası içinde birtakım yapılaşmalara izin verildiği ve bu amaçla tesis içinde tahsisler yapıldığının ileri sürüldüğü bildirildi. Kararda, şöyle denildi:

“Söz konusu bu yapılaşma ve tahsislerin uyuşmazlık olarak yargıya intikal ettiğinin öne sürüldüğü göz önüne alındığında, turizmi teşvik için başlıca doğal bir kaynak sahası olan milli park alanının, yasal, idari, planlama ve uygulama süreçlerinde karşılaşılan yetki karmaşası niteliğindeki sorunları çözmek amacıyla sınırlarının değiştirilmesinde bu yönüyle de hukuki isabet görülmemektedir.”

Başbakanlık ve/veya Çevre ve Orman Bakanlığı, Danıştay 10. Dairesinin bu kararına itiraz ederse, itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri görüşecek. Antalya sınırlarındaki 69 bin 800 hektarlık Kemer sahil bandı ve Beydağları yöresi, 16 Mart 1972 tarihli olurla Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı ilan edilmişti. Bakanlar Kurulu, 1988 yılında, “milli parkın sahil kesiminde kalan alanlarında turizmin kolay gelişmesi, sosyal problemler ve yerleşim alanlarından kaynaklanan mülkiyet sorunlarının çözümlenebilmesi” için milli park sınırlarını değiştirerek, 34 bin 425 hektarlık alanın yeniden milli park alanı olarak tescil etmişti.