"Olimpiyatlardan Bahsedecekseniz, Önce Spor Mimariniz Olmalı"



Halic Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ArkiPARC 2013 kapsamında düzenlenen panelde “olimpiyat kenti İstanbul” tartışıldı. İnşaat mühendisi İlhami Akkur’un moderatörüğünde gerçekleştirilen panelde, Londra 2012 olimpiyatlarını düzenleyen iletişim uzmanı Godric Smith, Milli Yelkenci Orhan Gorbon ve Mimar Gökhan Avcıoğlu konuşmacı olarak katıldı.  

“Vizyona sadık kalmak”

Godric Smith, 2012 Londra Olimpiyatları ile ilgili deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Smith, olimpiyatlarda vizyona sadık kalınmasının önemine değinerek, bunu bir iletişim prensibi olarak gördüklerini söyledi.

“Olimpiyatlar için yeni bir merkez yaratıldı”

Olimpiyatlar kapsamında yeni bir merkez yarattıklarını söyleyen Godric Smith, 2 buçuk milyon metreküp toprak temizlediklerini, inşaat çalışmalarına nehirden başladıklarını belirtti.

“Londra’nın geleceği için bir yatırım”

Olimpiyatları Londra’nın geleceği için bir yatırım olarak gördüklerini bildiren Smith, olimpiyatların insanlara daha fazla iş sağlama olanağı sunduğunu, istihdamı artırmaya yardımcı olduğunu söyledi. Destinasyon yaratmak istediklerini kaydeden Smith, nehir kenarında kurulan stadyumun inşaatına 2008 yılında başladıklarını belirtti.

“Sürdürülebilir yapılar”

Olimpiyat tesislerinin nasıl inşa edildiğinin önemli olduğunu vurgulayan Godric Smith, inşa edilen yapıların sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizdi. Burada inşa edilenlerin daha sonra işe yaramaz olmasını istemediklerini belirten Smith, kullanılan malzemelerin yüzde 90’ının dönüştürüldüğünü ifade etti. Geçici ve daimi tesisleri bir arada yapmak istediklerini dile getiren Smith, nehir kenarındaki 25 bin kişilik olimpiyat stadyumunu yaparken, olimpiyatlardan sonra o stadyumu tekrar değerlendirmeyi düşündüklerini kaydetti. Taşıma ve güvenliği sağlamak konusunda oldukça zorlandıklarını belirten Smith, her kesimden insanların etkinliğe katılımlarını sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

“Olimpiyatları neden istiyoruz?”

Milli Yelkenci Orhan Gorbon, istanbul’un 2020 olimpiyatlarını alabilmesi için yapılması gerekenleri anlattığı konuşmasında, olimpiyatlara ev sahipliği yapmanın daha fazla insana ulaşmayı sağladığını söyledi. Türkiye’nin olimpiyatları alma konusunda oldukça ciddi bir emek sarfedildiğini belirten Gorbon, “Olimpiyatları neden istiyoruz?”, “Neden bize versinler?” sorularının cevaplanması gerektiğini söyledi.

“Olimpiyatlardan bahsedecekseniz, önce spor mimariniz olmalı”

Olimpiyatlar için ciddi bir yatırım gerektiğini, finansal sıkıntıların yaşanabileceğini dile getiren Gorbon, olimpiyatların sosyolojik, eğitim mirası gibi pek çok miras bıraktığını da ifade etti. “Hangi mirasın peşindeyiz?” diye soran Gorbon, sporda devletçi bir bakış açısı bulunduğunu söyledi. Gorbon, Türkiye’de spor tesislerinin mimari, mühendislik alanında hak ettiği ilgiyi göremediğinden yakınarak, mesleki hünerlerin konuşturulduğu projeleri spor alanında göremediklerini söyledi. Gorbon, Türkiye'de spor mimarisinin olmadığını belirterek, “Olimpiyatlardan bahsedecekseniz, önce spor mimariniz olmalı” dedi.

“İstanbul’un su kenarlarının kullanılmasına karar verildi”

Mimar Gökhan Avcıoğlu, olimpiyat kültürünün İstanbul için oldukça eski olduğuna dikkati çekerek konuşmasına başladı. Sultanahmet’in dönemin en büyük hipodromu olduğunu hatırlatan Avcıoğlu, olimpiyatlar için bu tarihi gerçeklere vurgu yapmanın önemine değindi. 20-30 sene sonra olimpiyatlar için ayrı şehirler yapılacağını öngören Avcıoğlu, bunların yapay şehirler olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Organize olmuş, tarihi doku ile kaynaşmış olimpiyat alanlarının olumlu etki yarattığını ifade eden Avcıoğlu, İstanbul’un su şehri olduğunu söyledi. Avcıoğlu, “İstanbul’un olimpiyat projelerinde su kenarlarının kullanılmasına karar verildi” dedi.

“İstanbul’un zorlanmasının vakti geldi”

Olimpiyatların özel sektör ile devlet arasındaki açıklıkları gidermek açısından önemli olduğuna vurgu yapan Avcıoğlu, “İstanbul’un artık zorlanmasının vakti geldi” dedi.

“Sultanahmet olimpiyat için başlangıç noktası olsun”

Avcıoğlu, Sultanahmet Meydanı’nın yeniden restore edilerek, olimpiyatlar için başlangıç noktası yapılması konusunda kültür ve turizm bakanlığını ikna etmeye çalıştıklarını bildirdi.  

“Kamuoyuna açıklamalar yetersiz”

Devlet yetkililerinin kamuoyuna yeterli açıklama yapmadıklarını söyleyen Avcıoğlu, olimpiyatlarda görev alacak yetişmiş insan kaynağı sıkıntısı bulunduğuna vurgu yaptı.