Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'na ait arazi üzerinde alışveriş merkezi ve rezidans yapımını öngören imar planı değişikliğinin yürütmesi durduruldu.
Şehir Plancıları Odası, imar planı değişikliğini "Meslek Lisesi Alanı" olarak bilinen bölgenin büyük ölçüde "Ticaret + Konut Alanı"na alınıp üç emsal getirilmesinin ayrıcalıklı imar artışı ve fonksiyon değişikliği ile kamu yararına aykırı bir işlem tesis edildiği için yargıya taşımıştı.
"Okula yer ayrılmamış"
8. İdare Mahkemesinin 20 Mart'ta verdiği kararda, üzerinde okul olan söz konusu arazinin "konut ve ticaret alanı" olabilmesi için okula eş değer bir alanın ayrılmasına dair en temel kuralın ihlal edildiği belirtildi.
Ayrıca kararda, artacak nüfus yoğunluğunun ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal ve teknik altyapının sağlanmadığı ve gerekli yeşil alan ayrılmadığı belirtilerek planlama ilkelerine aykırı bulunduğu belirtildi.
Beş bin öğrencisi var
Türkiye'nin en köklü ve önemli meslek liselerinden biri olan Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin yer aldığı arazi Vakıflar Kanunu kapsamında Temmuz 2012'de Bulgar Ortodoks Kilise Vakfı'na devredilmişti.
Ağustos 2012'de Vakıf, Taş Yapı İnşaat ile yarı yarıya anlaşarak alanı “Ticaret + Konut Alanı” olarak planlayan sözleşme imzalamıştı.
Söz konusu değişiklik için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Şişli İlçesi, Kaptanpaşa Mahallesi 2063 Ada 4 parsel, 2765 ada 1 parsel ve 10295 ada 18 Parseli Kapsayan Alana ait 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği'ni Ekim 2013'te onaylamıştı.
Söz konusu alanda faaliyet gösteren Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, mevcut durum itibariyle yaklaşık 5000 öğrenci ve 250 kişilik öğretmen var. Ayrıca içerisinde atölyeler, sosyal tesisler ve idari birimler yer alıyor. Lisenin mezunları ulaşım, otomotiv, bilişim ve heberleşme gibi pek çok sektörde teknik eleman olarak çalışıyor.
1935'te el konmuştu
Bulgarların 1935 yılında el konulan 59 dönümlük arazisi Milli Emlak mülkiyetindeydi. Vakfın en büyük mal varlığı olan arazi üzerinde ayrıca 2008'de Bahçeşehir Üniversitesi'nin de Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında kiracı olarak Meslek Yüksekokulu yer alıyor.
Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze, daha önce yaptığı açıklamada konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’na açtıkları davanın devam ettiğini dile getirmiş ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin alanı boşaltmasını istediklerini ifade etmişti.