Milli Eğitim Bakanlığı, yeni yapılacak okul binalarının estetik ve renkli olması için proje hazırladı.‘Gelenekten Geleceğe’ ismini taşıyan projeye göre okul binalarının inşasında Osmanlı mimarisinden faydalanılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni okul binalarını Osmanlı ve Selçuklu mimarisine göre inşa edecek. ‘Soğuk, gri ve tek tipli okul modeli’ yerini, ‘estetik, renkli, kuleli Osmanlı mimarisi’ne bırakacak. ‘Gelenekten Geleceğe’ adıyla başlatılan mimari projeler, yeni yapılacak okullara örnek olacak.
Tasarlanan yeni okul binalarında Hitit, Selçuk ve Osmanlı yani Anadolu medeniyetlerinin etkisi görülüyor. Binalarda, bayrak burcu, binanın iki yanına kuleler inşa edilecek. Sınıflar standart bir şekilde en az 57 metrekare olacak. Zemin katta önceden planlanmış kafeteryalar ve ayrıca her katta öğrenci dinlenme alanları bulunacak. Özel görüşme ve aktivite odaları ile okul aile birlikleri ve öğrenci dernekleri için odalar da yeni yapılacak okullarda yer alacak. Tüm okulların koridor sonlarına öğrencilerin ellerini kullanmadan su içebilecekleri su pınarları konulacak. Engelli öğrenciler okul bahçe kapısından içeri girdikten sonra sınıflara kadar hiçbir engelle karşılaşmayacak. Bahçe seviyesinden okul ana bina giriş seviyesine kadar standart eğime sahip rampalar inşa edilecek. Zemin kata gelindikten sonra ise her okula yapılacak engelli asansörleri sayesinde tüm katlara çıkış sağlanabilecek.
‘Gelenekten Geleceğe Eğitim Yapıları Mimarisi Projesi’, 5 bakanın katıldığı bir törenle tanıtıldı ve örnek projelerin 21’i bakanlıkta sergilenmeye başlandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen ile Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve bazı milletvekillerinin katıldığı törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, başta hükümet konakları olmak üzere okulların, hastanelerin ve adliye binalarının, “milli çizgileri’’ yansıtmaktan uzak olduğunu kaydetti. Çelik, “Bizim çizgilerimizi taşıyan, aynı zamanda modern mimarinin unsurlarını da içeren bir mimari anlayış içindeyiz.” dedi.
Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Abdüssamet Arslan ise özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarında çok güzel ve estetik binaların yapıldığını hatırlatarak, “Ancak daha sonraki yıllarda içine girilen ekonomik darboğazlar ve sıkıntılar, yapı estetiğinde yozlaşmalara yol açtı. Kimliksiz, kişiliksiz, estetikten yoksun binalardan geçilmez oldu. Biz artık bu anlayıştan uzaklaşarak, daha estetik ve milli kültürün de içinde olduğu okul binaları yapacağız.” dedi. Konuşmaların ardından, bakanlar halen bazılarının yapımının sürdüğü, bazılarının ise örnek olarak gösterildiği 21 okulun mimari projesinin bulunduğu sergiyi gezerek bilgi aldı.