Okul Yerine Cami Yapılmasına Yargı ‘Dur’ Deyince



DHA'nın haberine göre, Samsun'da bulunduğu alana 10 bin kişilik cami yapılması için başka bir yere taşınan 48 yıllık Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi ile verilen imar değişikliği hem de okulun taşınması kararı iptal edildi.

Samsun İl Müftülüğü, merkez Atakum İlçesi'nin sahil kesiminde 30 dönüm üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi'nin bulunduğu yere 10 bin kişilik cami yapılması için 3 yıl önce çalışma başlattı. Müftülük, Türkiye'de sadece 6 tane olan okulun bulunduğu arsaya cami yapılması isteğiyle Valiliğe başvurdu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise, bakanlığa yazı yazarak görüş istedi. Bakanlıktan gelen olumlu yanıt üzerine, 12 Temmuz 2013'de Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan nazım imar planı değişikliğiyle okul alanı kullanımı, cami yapımı için 'dini tesis' alanına çevrildi. Alan, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne, ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.

Öğrenci velileri dava açtı

Okul Aile Birliği, 30 Ağustos 2013 tarihinde imar plan değişikliğinin iptali için Samsun 1'nci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Okul Aile Birliği ardından ret kararının iptali istemiyle Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Dava süreci devam ederken, okul 2014-15 eğitim döneminde kullanılmayan Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu binasına taşındı. Adı da 'Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi' olarak değiştirildi. Bunun üzerine öğrenci velileri tarafından taşınma işleminin iptali içinde Samsun İdare Mahkemesi'ne ikinci bir dava açıldı.

İmar planı değişikliği eski haline döndü

İlk olarak İmar planı değişikliğinin iptali için açılan davada Okul Aile Birliği lehine bir karar çıktı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi 21 Ekim 2014'de aldığı kararla 1'nci İdare Mahkemesi'nin kararını kaldırarak imar planı değişikliği işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme imar planlarının yargısal denetimi sırasında şehircilik ilkeleri, planlama esasları, imar planlarının bütünlüğü, genel yapısı, kapsadığı alanın nitelikleri, bölgenin ihtiyaçları ve çevrenin korunması gibi olguların yanında, kamu yararı ilkesinin de gözetilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Mahkeme kararı sonrasında Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Şubat 2015'deki toplantısında okul alanı kullanımının, cami yapımı için 'dini tesis alanı' kullanımına dönüştürülmesini içeren imar planı değişikliği oy birliği iptal edildi. Bunun üzerine de okulun eski yerine taşınması için öğrenci velileri de Samsun Valiliği'ne 300 dilekçeyle başvurdu.

Okulun taşınması kararını mahkeme iptal etti

Son olarak okulun taşınma işleminin iptali için Samsun 2'nci İdare Mahkemesi'ne açılan dava da 30 Kasım.2015'de sonuçlandı. Mahkeme taşınma işleminin iptaline karar verdi. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geçen 29 Şubat'ta Tekkeköy ve Atakum Kaymakamlıkları ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine Valilik oluru ile birlikte gönderilen yazıda Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Atakum İlçesi'ndeki eski binasına taşınması kararı bildirildi.

Yargı sürecinde elde edilen başarılar ve okulun eski binasına taşınması kararı öğrencileri ve velileri mutlu etti. Süreci en başından itibaren takip ettikleri ve destek verdiklerini dile getiren Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, "İmar planı değişikliğinin iptali ve okulun eski yerine taşınması için açılan davalarda yasal süreç uzun uğraşlar sonucunda bitti. Okulun eski binasına taşınması ile ilgili kararlar çıktı. Ben bu konuda Türk yargısına teşekkür ediyorum. Doğru bir karar vermiştir. İnsanların taleplerini göz önünde bulunduran bir karar olmuştur bu. Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Hemen onay verilmiş ve okulun taşınma işlemleri başlatılmıştır. İl Milli Eğitim Müdürü'ne teşekkür ediyorum hemen yazılar yayınlaşmıştır. En kısa zamanda teminimiz bu okulun Atakum'daki eski yerine taşınmasıdır. Bu sevindirici ve doğru bir karardır. Geç de olsa bir hatadan dönüşmüştür" dedi.

Okul Aile Birliği Başkanı Hatice Tutarlar, geri taşınma kararını öğrenci ve velilerinin büyük sevinçle karşıladığını ancak, eski binaların tahrip olmuş durumda olduğunu söyledi. Tutarlar, "Mutlaka binaların tadilat edilmesi eski haline dönüştürülmesi gerekiyor. Tadilat işlemi sonrasında yeni eğitim yılında okulumuzun eski binasına taşınmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"Hak yerini buldu"

Atakum Kent Konseyi Başkanı Murat Erkan, 48 yıllık Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi ile ilgili yorucu bir sürecinde mutlu bir son ortaya çıktığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Uzun süren ve sabırla yürütülen hukuki süreç sonucunda bu elde edildi. Aslında bu diyalog, ortak akıl, toplumsal mutabakatla da yapılabilirdi. Gelinen nokta mutluluk verici ancak oluş şekliyle yorucu, yıpratıcı ve gereksiz bir süreçti. Hiç bunlara gerek yoktu. Sivil toplum örgütleri ve kurumlar karşı karşıya geldi. Sonuçta hak yerini buldu. Keşke böyle olumsuzluklar yaşanmasıydı öğrenciler ve veliler mağdur oldu. Bu süreçte ortaya çıkan kamuoyu duyarlılığı, sabrı bürokratların, yerel yöneticilerin de göz önünde bulundurmalarını temenni ediyorum."