Öğrencilerden Pirinç ile Yalıtım Projesi



Eyüboğlu Çamlıca İlköğretim Okulu öğrencileri Elif Erbil ve Zeynep Aybikem Sağlam, “Mantolamada Kavuz Devrimi” adını verdikleri projeleri ile MEB Benim Eserim IV. Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması’nda birinci oldu. Projenin uygulanması halinde Türkiye genelinde 7.5 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları, Çamlıca İlköğretim Okulu’ndan iki öğrenci Elif Erbil ve Zeynep Aybikem Sağlam, yaz tatilinde çıktıkları Trakya gezisinden onlara ödül getirecek bir proje fikriyle döndü.

Strafordan daha iyi

Sağlam, pirincin ne kadar önemli olduğunu kavradıklarını belirterek “Çeltik tarımı sonucunda da ortaya birçok atık çıkıyormuş. Ülkemizde yaklaşık 53 bin hektar alanda pirinç üretimi yapılıyor ve yıllık pirinç üretimi yaklaşık 165 bin tonu buluyor. Bu üretimden yaklaşık 45 bin ton kavuz atığı ortaya çıkıyor. Biz bu atığın kullanıldığı alanları ve başka nerelerde kullanabileceğimizi araştırdık” dedi.

Kavuzun gözenekli yapısı ve içerdiği yüksek orandaki silisyum nedeniyle yalıtımda etkili sonuç verebileceğini gören Elif ve Zeynep, önce küçük kutular üzerinde denemeler yaptı. Maket evlerinde yaptıkları deneyler sonunda kavuz-gazete karışımıyla oluşturulan plakanın bugün yalıtımda kullanılan strafor malzemeden çok daha iyi sonuç verdiğini ispatladılar.

280 okulda uygulanıyor

Eko-Okullar Programı’nı iki yıldır uygulayan Eyüboğlu Eğitim Kurumu öğrencileri, benzeri çalışmaları ile okullarına çevreye duyarlılığın uluslararası ölçekte simgesi olan Yeşil Bayrak ödülünü de kazandırdı.

Uluslararası çapta 44 ülkede, 27 binin üzerinde okulda uygulanan bu sivil harekete Türkiye, 1995 yılında Türkiye Çevre Vakfı’nın (TÜRÇEV) önderliğinde katıldı. Özellikle Akdeniz çanağında yer alan ülkelerde yaygın bir biçimde uygulanan program okullar arasında bir iletişim bağı oluşmasını da sağlıyor. Farklı ülkelerden aynı konu üzerinde çalışan okullar ortak projeler hazırlayabiliyor. Eko-Okullar Programı, bugün ülkemizde 280 okulda uygulanıyor.