Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, ABD Merkez Bankası (Fed) ile Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlamaya ilişkin endişeleri olduğunu belirterek, "Bununla birlikte, Türkiye ekonomisi bu yıl için yüzde 3, gelecek yıl için ise yüzde 4 büyüme kaydedebilir. Türkiye ekonomisi toparlanıyor" dedi.
OECD'nin, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'na sağladığı katkılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gurria, G20 ile geçmişten bu yana 3 ayrı açıdan çalışmalar yürüttüklerini ve bu çalışmalara devam ettiklerini anlattı.
Gurria, OECD olarak istihdam, üretim, ticaret ve yatırım sorunları üzerinde çalışmalar ürettiklerini aktararak, şunları kaydetti: "Rusya'nın G20 Dönem Başkanlığı'nda Saint-Petersburg'da üzerinde tartıştığımız ve Avustralya'nın G20 Dönem Başkanlığı'nda Brisbane'de onayladığımız büyümenin yüzde 2 daha artırılması üzerindeki çalışmalara devam ediyoruz. Vergilerin teslimi konusunda da çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nda önemli bir yıl olacak. Bunun yanı sıra devam eden, tekrar üzerinde çalıştığımız konular da var. Finansal kuralların yenilenmesinin yanı sıra eğitim, istihdam ve girişimcilik alanlarında, cinsiyet eşitliği gibi konularda da çalışmalar yürütüyoruz."
Çin'de yavaşlama
Angel Gurria, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına gitmesinin diğer ülkeler üzerindeki yarattığı etki, Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlama ve küresel ticarete ilişkin de görüşlerini paylaştı.
Yatırımların devam etmesi gerektiğini vurgulayan Gurria, şunları kaydetti: "Şu anda yatırımlar cansız. Yatırımları nasıl koruyabiliriz? Nasıl yatırımları artırabiliriz? Bu çok önemli. Aynı zamanda ticareti nasıl hareketlendirebiliriz? Bu da önemli. Küresel ticaret şu anda yüzde 3'ten daha az büyüyor. Çin'de yavaşlama mevcut. Ancak yatırımların yüzde 5-6 civarında olması lazım."