Dünyaca tanınan Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan ve etkileyici tasarımı ile şimdiden dikkatleri üzerine çeken Odunpazarı Modern Müze, 7 Eylül’de gerçekleştireceği açılış etkinliğinin ardından 8 Eylül’de kapılarını tüm sanatseverlere açıyor. OMM, farklı disiplinlere açık, kültürlerarası iletişim odaklı yenilikçi sergi programları ve etkinlikleri ile bu alanda yepyeni bir sayfa açmayı hedefliyor.
Bambu sanatının dünyaca ünlü ustası Tanabe Chikuunsai IV’ten OMM’a özel enstalasyon çalışması
Dünyaca ünlü Japon bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV, OMM için özel olarak tasarladığı enstalasyonun çalışmalarını Eskişehir’de gerçekleştirdi. Aile geleneği olan bambu ustalığını başarıyla sürdüren ve görenleri hayran bırakan eserleriyle tanınan Tanabe, kendi döneminin en yetenekli bambu sanatçısı olarak kabul ediliyor.
Tanabe Chikuunsai IV’ün OMM’daki enstalasyonu.
Eskişehir’den aldığı ilhamla, müzenin mimari dokusuna ve misyonuna uygun, bambuyu adeta dantel gibi işleyerek ortaya çıkardığı eserini üretmeye başlamadan önce kentte vakit geçiren Tanabe, Eskişehir’in köklü geçmişinden, geleneklerin nesilden nesile aktarılmış olmasından etkilendiğini ve bunu kendi kültürüne benzettiğini belirtti. Gelenekleri korurken onları geleceğe doğru bir şekilde taşımak gerektiğinin altını çizen Tanabe, OMM için ürettiği eseri bu fikirle tasarladığını söyledi.
Fotoğraflar: Kemal Seçkin
Daha önce Kengo Kuma’nın tasarladığı yapılar için enstalasyon üreten Tanabe, ilhamını doğadan alan mimarın dünyaca ünlü yapılarında eserlerinin sergilenmesinden onur duyduğunu belirtti. Japonya’nın Kochi isimli köyünde bulunan ve sadece o bölgede yetişen “kaplan bambu” adıyla bilinen malzeme ile çalışan Tanabe ve ekibi müze mimarisi ile iç içe geçen bu özel enstalasyonda örme bambu tekniğini kullandı. OMM için özel olarak üretilen yerleştirme, açılış sırasında sanatçının son dokunuşuyla gerçekleşecek bir performans ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
OMM Yönetim Kurulu Başkanı ve Kreatif Direktörü İdil Tabanca Tanabe’nin çalışmasıyla ilgili olarak “Kengo Kuma and Associates müzenin mimarisini oluştururken ‘insanlarla sanat arasında bir bağ oluşturmak’ amacıyla yola çıktılar. Tanabe Chikuunsai IV'ün büyüleyici enstalasyonu da benzer bir şekilde bu bağlantının üzerinde duruyor. Japonya'da Türk Kültür Yılı olarak ilan edilen 2019'da açılacak olan OMM, iki ülke arasında uzun yıllardır süregelen kültür alışverişini ve ilişkilerini kutluyor. Tanabe ile yapılan bu proje ise gelecekteki birçok heyecan verici iş birliğinin ilki...” yorumunda bulundu.
Açılış Sergisi hakkında
Küratörlüğünü Haldun Dostoğlu’nun gerçekleştireceği OMM’un açılış sergisinde Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan özel bir seçki sunulacak. 1950’lerden günümüze farklı disiplinlerden 60’ın üzerinde yerli ve yabancı sanatçının eserlerinden oluşan yaklaşık 200 eserinin görülebileceği sergide yer alacak sanatçılar arasında Bedri Rahmi Eyüboğlu, Canan Tolon, Erol Akyavaş, İlhan Koman, Ramazan Bayrakoğlu, Sinan Demirtaş ve Tayfun Erdoğmuş bulunuyor.
Küratör Haldun Dostoğlu sergiyle ilgili olarak “OMM’un ilk sergisi için çalışırken üç kavuşma sahnesinden ilham aldım. Bunlardan biri Eskişehir ilk kez bir özel modern sanat müzesine sahip oluyor; Erol Tabanca uzun yıllardır büyük emek ve özveri ile bir araya getirdiği sanat eserlerini müzede sergileyerek, koleksiyonunu sanatseverlerle buluşturma hayalini gerçekleştiriyor ve son olarak bugüne kadar sadece sınırlı sayıda izleyiciye ulaşan eserler ilk defa halka açılıyor. Bu üç kavuşma sahnesi açılış sergimizin içeriğini oluşturmamıza yön verdi” şeklinde konuştu.
İlhan Koman, fotoğraf: Kayhan Kaygusuz
Sinan Demirtaş, fotoğraf: Kayhan Kaygusuz
Kengo Kuma and Associates’in ilham veren tasarımı Eskişehir’de
OMM’a gelen ziyaretçileri, tüm dünyanın tasarımlarını ilgiyle takip ettiği ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan, Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisindeki öğelerden aldığı referanslarla tasarladığı 4500 m2’lik çağdaş bir sanat alanı bekliyor. Farklı büyüklüklerdeki sergileme alanlarının yanı sıra kafe, müze dükkanı ve atölye alanları da müzenin dinamik yapısını yansıtıyor. Odunpazarı’nın tarihi dokusuna gönderme yapan ahşap yapı sistemi ve etkileyici mimarisi ile gündüz olduğu kadar gece de semte hayat verecek müze binasının bu bölgenin odak noktası, sembolü ve aynı zamanda kamusal bir toplanma merkezi olması öngörülüyor.
Fotoğraf: Batuhan Keskiner
Gün ışığını içeri alarak üç kata yayılan sergi ve ziyaretçilerin kullanımına açık ortak alanları ile ilham veren bir müze deneyimi yaşatmayı amaçlayan OMM, geniş giriş katıyla bölgenin tarihi dokusunu yansıtırken üst katlara doğru daralan tasarımıyla sanatseverleri aynı zamanda mimari bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor.
Kengo Kuma and Associates kurucusu Kengo Kuma ve ortaklarından Yuki Ikeguchi müze mimarisi ile ilgili yorumlarını şu şekilde paylaştı: “İnsan ve sanat arasında bağ kurmak projenin kalbini oluşturdu. Bölgenin tarihini ve belleğini taşıyan, insanlarını ve mimari dokusunu yansıtan bir yapı oluşturmak istedik ve bu başlı başına bizim için çok özel bir deneyim oldu. Müzenin ziyaretçileri ile buluşmasını heyecanla bekliyoruz.”
Kengo Kuma and Associates’in (KKAA) projeleri arasında: İskoçya’da yer alan Victoria and Albert Müzesi Dundee, İsviçre’deki EPFL Artlab, Danimarka’da açılmak üzere olan Hans Christian Andersen Müzesi yer alıyor. Yaratıcı mimarisi ile Sydney’nin Darling Limanı’nda yer alan hükümet binası: The Darling Exchange de onların imzasını taşıyor.
* Renderlar: OMM izni ile, Kengo Kuma and Associates (KKAA)