Odunpazarı Canlanıyor



Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kentin ilk yerleşim alanı Odunpazarı bölgesindeki evlerin bir bölümünü, geleneksel dokuyu koruyarak yeniden inşa ediyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mimar Erkan Uçkan, çalışmalarına 2001 yılında başlanan ‘Odunpazarı Tarihi Koruma ve Geliştirme Projesi’ ile tarihi evlerin harabe görünümünden kurtarıldığını belirtti.





Uçkan, proje tamamlandığında 3’ü tescilli tarihi ev, 8 konuk evi, bir kültür merkezi, bir lokanta ve bir yönetim binası olmak üzere toplam 14 tarihi yapının oluşturulacağını kaydetti.
Uzman ekip tarafından hazırlanan projenin birinci etabının Odunpazarı semtinin Atatürk Bulvarı’na bakan cephesinde gerçekleştirildiğini anlatan Uçkan,”Tarihi Odunpazarı evlerinin geleneksel mimarisinden esinlenerek başlatılan çalışmayla bölgede yeni bir yerleşim birimi oluşturuluyor. Cephe düzenlemeleri ve arazi kullanımı ile geleneksel yapının korunduğu çalışmalarla, bölgedeki kültürel yapıyı tehdit edecek çok katlı betonlaşmanın da önüne geçilecek” dedi.

“BÖLGE, KÜLTÜR VE SANAT MEKANI OLACAK”
Uçkan, projeyle Odunpazarı tarihini en iyi şekilde yaşatıp vatandaşların sosyal ve kültürel imkanlardan faydalanabilecekleri bir bölge yaratmayı hedeflediklerini ifade ederek, Odunpazarı semtinin kültür ve sanat etkinliklerinin düzenlendiği mekan haline geleceğini bildirdi.

Proje kapsamında Yüksek Anıtlar Kurulu tarafından tarihi eser olarak belirlenen 3 evden 2’sinin restore edildiğini, 4 konuk evi ve 1 lokantanın tamamlandığını, kültür merkezinin inşaatının ise sürdüğünü ifade eden Uçkan, 4 konuk evi ve 1 yönetim binasının inşaatına henüz başlanmadığını söyledi.
Genel Sekreter Yardımcısı Uçkan, bölgede kurulacak kültür merkezinin bünyesindeki dinlenme ve sergi salonları ile kütüphanenin de Odunpazarı’nın canlılık kazanmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.