ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, belediyenin gece baskınıyla 3 bin ağacın sökülmesiyle ilgili yasal süreç başlatacaklarını söyledi. Radikal'in haberine göre, Rektör ODTÜ arazisiyle ilgili endişelerini, “Problemimiz, ucu açık düzenleme, Pandora’nın kutusu. Yarın Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) formülüyle farklı yerlerin talep edilmesinden endişe ediyoruz” sözleriyle anlattı.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yaşanan yol gerilimine ilişkin dün basın toplantısı yaptı. Acar, 2011’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile DOP istenmeyeceği ve kampüsü doğu/batı yönünden kesecek olan yolun tünel olarak yapılması konularında anlaştıklarını anlattı. Acar gelişmeleri şöyle aktardı:
BELEDİYEDEN TATİL GÜNÜ FAKS: “2 Ekim’de bakanlık planın onaylandığını duyurdu. Onayın kopyası bayram tatilinden önceki son işgünü olan 11 Ekim’de iletildi. 11 Ekim’de belediyeden de bir yazı geldi. Yazıda yol yapımına başlayacakları belirtiliyordu. Aynı gün yine belediyeden gelen yazıda ‘Yolda ağaçların tespit edilmesi gerekiyor, gelin birlikte tespit edelim’ denildi. Arife günü okul kapalıyken üniversitemize gelen faksta da ağaçlar için 211 bin TL bedel biçtikleri belirtildi.
DİYALOGLA ÇÖZÜLSÜN DEDİK: Bu kadar çatışma varken ‘Ben yaptım oldu’ şeklinde değil, diyalogla çözülmesini istedik. Konuşmadığımız kimse kalmadı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, emniyet yetkilileriyle görüştük. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı ile Cumhurbaşkanı’nın taimatıyla görüşmemiz oldu. 2. görüşmemiz de İçişleri’nin bir davetinde oldu.
11 Ekim’de belediyenin yazısını alınca endişelendik ve yetkilileri arayarak böyle bir olay yaşanırsa problem yaşanacağını söyledik. Buna rağmen tatil devam ederken çitleri yıkarak arazimize girerek ağaçları söktüler. Birinci yanlış: Daha yasal süreç tamamlanmadan araziye girildi. İkincisi, ODTÜ mülkiyetinde olan ağaçlar izin alınmadan kesilmiştir. Bu imar ve orman yasalarına aykırıdır. Üçüncüsü, bizim iznimiz olsa bile Orman Bakanlığı yetkililerinin ağaçları damgalaması ve izin vermesi gerekiyor. Tüm yasal süreçleri takip edeceğiz.
KAMPANYA HEDEFİ, 300 BİN AĞAÇ: Senatomuz karar aldı. ODTÜ öğrencileri, mensupları, mezunları tüm doğaseverlerle birlikte bu haftadan itibaren ağaçlandırma kampanyası başlatacak. Hedefimiz 300 bin ağaç. 3 Kasım Pazar günü Eymir Gölü’nde ‘Göl Şenliği ve Ağaç Dikme Bayramı’ düzenleyeceğiz.
GÖKÇEK ENDİŞESİ: Buradaki problemimiz, Düzenleme Ortaklık Payı, ucu açık, Pandora’nın kutusu. Yarın öbür gün düzenleme ortaklık payı formülüyle farklı yerlerin talep edilmesinden endişe ediyoruz. Bunun da Büyükşehir Belediyesi tarafından nasıl kullanılacağını bilmiyoruz. Çünkü Belediye Başkanımızın geçmişte beyanatları var, “ODTÜ”nün yüzde 40’ını ve gölü alacağım” diyor.
ERDOĞAN’A YANIT: ( Başbakan Erdoğan ’ın ‘Yol için gerekirse cami yıkarım’ sözleri sorulunca) Ben yaptım olduyla olmaz. Burada hukuksuz olan gece yarısı gidip bütün ağaçları yok etmek ve nakledilmesi gereken ağaçları nakletmeden kesmek. Bir gecede 630 çam ağacının nakledilmesi fiziken mümkün değil. Bu konuda tespit davası da açık. 630 çam ağacının nereye gittiğini bilmek istiyoruz. Buradaki tartışma cami yıkmak, ağaç kesmek değildir, yapma şekliyle ilgilidir. Çünkü hepimizin hukuka uyma zorunluluğu var.
O PARA BİZE AİT DEĞİL: (Belediyenin ağaç parası ödemesiyle ilgili) Önce ağaçları kesip sonra “Ben değer biçtim, parayı yatırıyorum” olmaz. Bizle görüşülüp, tespit edilip, eğer değer biçilecekse ki para hiç önemli değil bu konuda, onayımızla yatırılan bir para değildir, dolayısıyla süreç bitmeden o para bize ait de değildir.
AVM, cami, benzinlik...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, onayladığı ODTÜ imar planına, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ ormanına ve arazisine AVM, benzinlik gibi ticari işletmeler ile cami de yapabileceği Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) seçeneğini koydu. Ancak üniversite yönetiminin kabul ettiği planda bu seçenek yok. Bu nedenle rektörlük DOP’a karşı çıkıyor. Bakanlık ise imar planında yapılan revizyonların hiçbirinin planın genel özelliğini, ana mantığını değiştirecek nitelikte olmadığını, planda, İmar Kanunu’nun ilgili maddeleri kapsamında “Bu plandaki ana yollar, Düzenleme Ortaklık Payı olarak bedelsiz terk edilecektir” ifadesinin yer aldığını söylüyor.
Bu durumun yol geçecek her plan için geçerli olduğunu, yolun mülkiyetten çıkarılması gerektiğini kaydeden bakanlık, normalde her planda yüzde 40’a kadar DOP kesildiğini, burada ise bu payı kısıtlı tuttuklarını belirtiyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise ODTÜ’nün itirazlarından birinin Çevre Bakanlığı’nın Konya yolunun altında belirlediği DOP alanlarına ilişkin olduğunu anımsatarak, “Buna itiraz edersin de yasal olarak bir hakkın yok” görüşünü savunuyor.
Gökçek: Cezası 2-3 sene!
Ankara’da ODTÜ ormanıyla ilgili tartışmalar sürerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek önceki akşam Samanyolu TV’de ekrana çıktı. Gökçek ODTÜ’nün bina yapmak için kendi ağaçlarını katlettiğini öne sürdü. Sökülen ağaçların nereye gittiğinin meçhul olduğunu belirten Gökçek, ODTÜ içindeki ağaçların 10 yılda plansız ve kaçak olarak katledildiğini, yerlerine de kaçak yapılar dikildiğini iddia etti. Üniversite yönetimine seslenen Gökçek, yol planı bozulursa yapacaklarını, “ODTÜ’deki kaçak yapıların hepsi için direkt rapor tutarım. O raporun mahkemede cezası 2-3 senedir. Haberleri olsun” sözleriyle dile getirdi.