Numune Hastanesi ve Çevresi Değerlendirme Ulusal Fikir Yarışması



TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası Kent Düşleri Yarışmaları’nın 11.sinin konusunu Numune Hastanesi ve çevresi olarak belirledi. Bu kapsamda "Numune Hastanesi ve Çevresi Değerlendirme Projesi Ulusal Fikir Yarışması" ilan edildi.

Yarışmayla, Ankara kentinde mekânsal ve çevresel olarak özellikli olan yapı ve alanlara yönelik alternatif önermelerin fikri boyutta oluşturulması, Ankara’nın yeniden biçimlendirilmesi, yarışmaya açılacak alanların yeniden kullanılarak değerlendirilmesi için kamuoyu oluşturulması, kentin tüm aktörlerinin Ankara’ya yönelik proje süreçlerine katılımlarının sağlanması, mekânların fiziksel dönüşümlerinin sosyal yaşama olan etkilerinin açığa çıkartılması, Ankara’nın Başkent Kimliği'nin öne çıkartılması, Cumhuriyet değerlerinin simge kenti ve temsil yapıları hakkında farkındalık oluşturulması, mekânın tüm değerlerinin ve taşıdığı tüm potansiyellerin ortaya çıkartılması, mekânın bellek mekânı olarak kent sağlığı ve halk sağlığı açısından öneminin vurgulanması, Cumhuriyet’in halkçı sağlık politikaları ile bugünün ticarileştirilmiş sağlık politikalarının mekân üzerinden tartışılması amaçlanıyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yarışmanın Genel Bilgileri
Zamanında Türkiye’nin en büyük hastanesi olan yapının uzun kütlesi, doğu-batı yönünde yüksekçe bir arazi üzerine yerleştirilmiştir. Bodrum üzerinde üç kat ve bir çatı katından oluşan bloğun güneye doğru uzanan ve ana bloğa yuvarlatılarak birleşen iki uç kütlesi vardır. Girişin ve köşe merdivenlerinin sekizgen biçimleri, pencere oranları, ışıklıklarıyla çatı biçimlenmesi, sağlam görünümü, girişin demir korkulukları ve kapı tokmaklarına varıncaya dek birçok ayrıntısıyla yapı, aynı yıllar yine Almanların tasarladıkları Merkez Hıfzıssıha Enstitüsü binalarına benzerlikler göstermektedir.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından, Kültür Varlıklar Müzeler Genel Müdürlüğü Ankara 2 nolu Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 21.05.2019 tarihli “2863 sayılı Kanun kapsamında tescil edilmesine gerek olmadığına” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açılmıştır.

Cumhuriyet’in Başkenti Ankara’nın kentsel planlamasında ve gelişiminde büyük rol oynayan hastanenin korunması ve Sıhhiye Meydanı’nı ve çevresindeki hastaneleri de içerisine alan, Cumhuriyet’in sağlık politikalarının mekansallığının ifadesi olan alanın “Sağlık Sit Alanı” olarak korunarak yaşatılması ve toplumsallaştırılması gerektiği düşüncesiyle TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası Kent Düşleri Yarışmaları’nın 11.sinin konusunu Numune Hastanesi ve çevresi  olarak belirlemiştir.

Yarışmanın Konusu ve Amacı
Kent Düşleri Yarışmaları ile;

- Ankara kentinde mekânsal ve çevresel olarak özellikli olan yapı ve alanlara yönelik alternatif önermelerin fikri boyutta oluşturulması, Ankara’nın yeniden biçimlendirilmesi,

- Yarışmaya açılacak alanların yeniden kullanılarak değerlendirilmesi için kamuoyu oluşturulması,

- Kentin tüm aktörlerinin Ankara’ya yönelik proje süreçlerine katılımlarının sağlanması,

- Mekânların fiziksel dönüşümlerinin sosyal yaşama olan etkilerinin açığa çıkartılması,

- Ankara’nın Başkent Kimliği'nin öne çıkartılması,

- Cumhuriyet değerlerinin simge kenti ve temsil yapıları hakkında farkındalık oluşturulması,

- Mekânın tüm değerlerinin ve taşıdığı tüm potansiyellerin ortaya çıkartılması,

- Mekânın bellek mekânı olarak kent sağlığı ve halk sağlığı açısından öneminin vurgulanması

- Cumhuriyet’in halkçı sağlık poltikaları ile bugünün ticarileştirilmiş sağlık politikalarının mekân üzerinden tartışılması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda, Numune Hastanesi ve Çevresi Değerlendirme Projesi Yarışması’na konu alan iki alternatif şeklinde katılımcılara sunulmuştur. Yine taşınan devlet hastanelerinden biri olan Yüksek İhtisas Hastanesi, Refik Saydam Hıfzısıhha ve Numune Hastanesi Yerleşkesi’nin içinde bulunduğu ilk alan, esas proje alanı olarak belirlenmiştir. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi ile Onkoloji Hastanesi ve Zekai Tahir Burak Kadın Doğum Hastaneleri’ne kadar uzanan ikinci alan ise isteğe bağlı olarak katılımcılardan Sağlık Sit Alanı olarak önerilmesi beklenen alanlardır.

Danışman Jüri Üyeleri: Ruşen Keleş (Prof.Dr., Ankara Üniveristesi Siyasal Bilgiler Fakültesi), Yavuz Önen (Mimar, TMMOB Eski Başkanı), Sevgi Lökçe (Mimar, Prof.Dr. Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı), Sabri Dokuzoğuz (Doktor, Ankara Tabip Odası), Elvan Altan (Prof.Dr., Mimar, Docomomo Türkiye Temsilcisi), Ali Hakkan (Mimar, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi), Erhan Öncü (Mimar, Ulaşım Plancısı), Coşkun Torun (Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, CHP Grupbaşkan Vekili), H. Ayşen Bayazıt (Mimar), Songül Üzgün (Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi), Müfit Bayram (Şehir Plancısı), Aytun Çıray (Doktor, İyi Parti İzmir Milletvekili), Murat Emir (Doktor, CHP Ankara Milletvekili)

Asıl Jüri Üyeleri: Güliz Bilgin Altınöz (Doç. Dr., ODTÜ Mimarlık Fakültesi), Gül Bakır (Doktor, Ankara Tabip Odası), Bülent Batuman (Doç. Dr., Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım Bölüm Başkanı), Esin Boyacıoğlu (Prof. Dr., Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi), Vedat Bulut (Prof. Dr., Ankara Tabip Odası Başkanı), Tezcan Karakuş Candan (Mimar, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı), Önder Kaya (TSMD Başkanı), Gülgün İncirci Kıran (Doktor, Ankara Tabip Odası), Ömer Kral (Yüksek Şehir Plancısı), Başak Özer (Dr. Peyzaj Mimarı), Güven Arif Sargın (Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Fakültesi), Çiğdem Toker (Gazeteci), Filiz Yenişehirlioğlu (Sanat Tarihçisi, Vekam)

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yedek Jüri Üyeleri: Ece Yoltay (Mimar, ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Araştırma Görevlisi), Onur Yalman (Mimar, ODTÜ), Elif Zilan (Mimar, Atılım Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü, Öğretim Görevlisi), Seçil Özcan (Mimar, Başkent Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü, Öğretim Görevlisi), Barış Kalyoncuoğlu (Peyzaj Mimarı), Özgür Bayramoğlu (Mimar, ODTÜ), Arif Müezzinoğlu (Doktor, Ankara Tabip Odası)

Raportörler: Yasemin Malkoç (Mimar, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi), Simgecan Çetinkaya (Mimar, Atılım Üniveristesi), Zeynep Diken (Mimar, Başkent Üniversitesi), Gül Zehra Arslan (Mimarlık Öğrencisi, Atılım Üniveristesi)

Yarışma Takvimi

Yarışmaya İlişkin Soruların Sorulması (en son tarih): 20 Eylül 2019

Sorulan Soruların Tümünün Cevaplarının İlanı: 25Eylül 2019

Numune Hastanesi ve Çevresi Buluşması: 19 Ekim 2019

Projelerin Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne Teslimi için Son Tarih: 03 Ocak 2020 (saat 17.00’a kadar)

Değerlendirme Konferansı: 18 Ocak 2020

Sonuçların Açıklanması: 20 Ocak 2020

Kolokyum ve Ödül Töreni: 27 Ocak 2020

Kayıt ve katılımın ücretsiz olduğu yarışma hakkında daha fazla bilgi ve başvuru için tıklayın.