Bakanlar Kurulu, “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda” değişiklik yaparak, nükleer enerji yatırımlarını “öncelikli yatırım” kapsamına aldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla nükleer karşıtı platformlar ve bölge halklarının bütün protestolarına ve halen yargı sürecinin devam etmesine karşı inşaatlarına başlanan Sinop ve Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santralları ile İğneada’da yapılması planlanan santralın gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteğinden yararlanmasının yolu açıldı.
BirGün Gazetesi'nden Çağlar Ballıktaş'ın haberine göre, konuyu değerlendiren uzmanlar, AKP’nin yargı süreci halen devam eden nükleer santrallarla ilgili teşviklerle süreci hızlandırmaya çalıştığını ifade etti.
‘Nükleer silahın kuluçkası’
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı Türkiye’de enerjiyle uğraşan uzmanların yakın ve orta vadede nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını açıkladığını vurgulayarak, enerji planlamasında yenilenebilir enerjiye öncelik tanınması gerektiğini söyledi. Yenilenebilir enerjiyle yapılacak yatırımlarla Türkiye’nin ihtiyacından fazla enerjinin üretilebileceğini ifade eden Atıcı şunları söyledi:
“Enerjiye ihtiyaç olmadığı halde nükleerle neden oynanıyor, sorusunun cevabını aradığımızda iki şey karşımıza çıkıyor. İlki çeşitli holdinglere rant için yapılan bir iştir. Özelikle 20 milyar dolara başlayan yatırımların kısa bir süre sonrasında 25 milyar dolara çıkması bunun bir örneğidir. İkincisi ise nükleer silah üreticisi dünya ülkeleri, ilk başta nükleer enerjiye yatırımlar yaptılar. Nükleer enerji, nükleer silahların kuluçka makinesidir.”
‘Faturalar artacak’
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Daimi Çalışma Grubu Başkanı Nedim Bülent Damar ise nükleer enerjinin desteklenmesinin amacının inşaatlara hız vermek olduğuna dikkati çekti. Planlamalarda Sinop Nükleer Santralı için 1 kilovatsaat elektriğe10,83 dolar, Akkuyu Nükleer Santralında ise 12,35 dolar gibi dünyanın en pahalı fiyatının belirlendiğini söyleyen Damar, tüketicilerinin 2 katına yakın bir fiyata elektrik alacağını söyledi. Elektrik hizmeti sağlayıcısı TEİAŞ’ın bir özel piyasa şirketi olmasına karşın şu anda 1 kilovatsaat elektriği 6 sent dolayında sattığını belirten Damar, zaten yüksek olan elektrik faturalarının daha da yükseleceğini söyledi. Akkuyu’ya 15 yıl devletin alım garantisini vermesi ile birlikte rekabetin de ortadan kalktığını ifade eden Damar “ Ülkeye hiçbir yararı olmayan ve büyük riskler içeren nükleer santralların yapılması Türkiye için gerekli ve yararlı değildir” dedi.
‘Kaygı verici’
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi ve Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Erkan Demir ise Akkuyu ile ilgili yargı sürecinin devam ettiğini altını çizerek, Türkiye’de nükleer enerji santralı inşaatlarının başlamasının bile hukuksuzluk olduğunu söyledi. Nükleer enerji inşaatları konusunda Türkiye’nin deneyimi ve birikimi olmadığını ve çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile boşlukların doldurulmaya çalışıldığını bildiren Demir, yaşananların Türkiye açısından kaygı verici olduğunu ifade etti.