'Nükleerde Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Olmalı'



Enerji Güvenliği Analisti Faruk Demir, nükleer güç santralı yarışmasının iptal edilmesinden sonra izlenecek yeni modelin kamu-özel ortaklığı yani batıda bilinen adıyla PPP modeli olması gerektiğini söyledi. Demir, Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'nin (TETAŞ) nükleer güç santralı yarışmasını iptal etmesinin ardından, yeni sürece ilişkin soruları yanıtladı.

Nükleer santral yarışmasının iptal edilmesinin nedenini; ihalenin yapılış amacını aşan seviyede bir fiyat çıkması olarak değerlendiren Demir, teknoloji nitelikleri açısından tek firma ile yarışmaya çıkılmasının oluşturduğu problemlerin de iptal sürecinde önemli rol oynadığını ifade etti. Demir, Son 5 yılda ihaleye çıkan nükleer santral yapım fiyatları açısından bakıldığında en yüksek tavan fiyatın 10 cent/kwh'yi aşmamasının gerektiğini vurguladı ve "Mevcut teklifin düştüğü en son nokta 13-15 cent/kwh oldu. İptal edilen yarışmanın teklif alma tarihinden 2-3 hafta önce küresel finansal kriz patlamıştı. 15-25 milyar dolar tutarındaki bir işin finans modelini çıkartmak bu kriz patladığında mümkün değildi ama maalesef dikkate alınmadı" dedi.
 
Eski teknoloji kabul edilmemeli

Demir, nükleer teknoloji için doğru yöntemin, iptal edilen özel sektör tarafından her şeyin belirlendiği model değil, PPP uygulaması olduğunu söyledi. Türkiye'nin önünde, hükümetler arası ikili anlaşma yollu ve PPP modeli esaslı olarak, öncelikle Rusya, ardından ABD ve AB (Fransız/Alman ortaklığı) seçeneklerinin bulunduğunu bildiren Demir, Türkiye için en iyi seçenek olarak, denenmiş "Üçüncü Nesil" veya "Artı- Üçüncü Nesil" teknolojiyi gösterdi. Demir, "üçüncü nesil" veya "artı üçüncü nesil"den daha eski teknolojinin kabul edilmemesi ve kesinlikle modifiye edilmiş eski teknolojilerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.