Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali için hazırlanan iş takvimine göre bu yıl bir dizi ihale ve buna bağlı olarak yapım ve tedarik işleri gerçekleştirilecek.
Bu yıl yapılması planlanan işler arasında, 2014 yılında hidroteknik yapıların tasarımı, saha dışı yol inşaatı, su boru hattı şebeke ve tesis inşaatı, çalışanlar için geçici yaşam alanı, saha içi alt yapı tesisleri ve yol yapımı, inşaat malzemeleri üretim tesisi yapımı, nükleer buhar jeneratörü ve ağır inşaat vinçlerinin tedariki bulunuyor.
Akkuyu Nükleer Santrali Projesi kapsamında bu yıl sahanın inşaata hazırlanmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi planlanıyor. Bu çalışmalar, öncelikli olarak sahanın enerji temini ve bağlantı yollarının yapımını kapsıyor. Gerekli izinlerin alınmasının ardından ilk olarak su alma yapısının tesisi için ihaleye çıkılacak. Bu iş çerçevesinde, su alma tesisinden santral sahasına su boru hattının çekilmesi ve su arıtma tesisinin yapılması da planlanıyor.
Ayrıca sahayı karayollarına bağlayan tali yolun uzatılması ve ikinci yolun yapımı öngörülüyor. Nisan ayında alınması beklenen "ÇED Olumlu" kararının ardından inşaatta çalışacaklar için geçici bir yaşam alanının ve yapı-montaj tesisi için ihtiyaç duyulan öncelikli yapıların inşa edilmesi hedefleniyor. Bu dönemde sahada yangın güvenlik tedbirlerine ilişkin çalışmalara devam edilecek ve geçici yangın deposu ile yangın emniyet yolları oluşturulacak.
Sahada kullanılacak inşaat malzemelerinin üretimine de devam edilecek. Yine aynı şekilde proje kapsamındaki gerekli mühendislik etütleri ve sahanın çevresel izlemesi ile ilgili çalışmalar da sürecek. Akkuyu NGS Projesi çerçevesinde yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ekipman alımı yapılacak. Bu alımların yarısı, bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek. 2014 içerisinde yaklaşık 1,8 milyar dolarlık ekipmanın imalatına ilişkin kontratların imzalanması planlanıyor.
Yıl içinde açılacak ihaleler
Proje kapsamında bu yıl içinde açılacak bazı ihaleler şöyle:
- Tasarım alanında: Hidroteknik yapıların tasarımı
- Yapı-montaj alanında: Saha dışı ulaşım yollarının inşaatı, nükleer santral su boru hattının dış şebekeleri ve tesisleri, inşaat çalışanları için geçici yaşam alanı, saha içi altyapı tesisleri ve yolları, inşaat malzemelerinin üretimi
- Ekipman tedariki alanında: Tedariki uzun süren ekipmanların imalatı ve tedariki (nükleer buhar jeneratörü), ağır inşaat vinçlerin tedariki
- İnşaat malzemelerinin üretimine devam edilecek Öte yandan, Akkuyu Sahası'nda ilk alanda öngörülen inşaat malzemelerinin üretimi çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi. Ayrıca 2 No'lu alan için ön izinlerin alındığı, ancak tüm gerekli izin ve lisansların tamamlanması için belli bir süreye ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Bu ayın sonunda izin ve lisansların tamamlanmasıyla birlikte 2 No'lu alandaki çalışmaların da başlatılması planlanıyor. Yetkililer, Mersin Akkuyu'ya 20 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek Türkiye'nin ilk nükleer santrali için belirlenen çalışma takviminde herhangi bir değişiklik yapılmadığını ve nisanda alınacak olan ÇED olumlu raporunun ardından çalışmalara hız verileceğini ifade etti.
Proje takvimi
Projenin inşaat lisansının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan 2015 sonunda alınması, ilk ünite inşaatının ise Ocak 2016'da başlaması öngörülüyor. Her şey proje takvimine uygun olarak ilerlerse ilk reaktörde elektrik üretiminin 2020 ortasında başlaması planlanıyor.
Diğer 3 ünitenin ise birer yıllık aralarla devreye girmesi ve 2023 yılında tüm projenin bitirilmiş olması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da santralle ilgili çalışmalar hızlandırmak amacıyla 2 ayrı komite kurdukları açıklamıştı.
Akkuyu için kayıtlı sermayenin 2,8 milyar liraya ulaştığına işaret eden Yıldız, "Bu özellikle Türkiye'nin siyasi istikrarının tartışılmaya çalışıldığı bir ortamda ciddi ve önemli bir güven göstergesidir. Rusya Federasyonu ile karşılıklı güvene dayanan birçok projeyi genişletmeye ve ilerletmeye çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.