“Nükleer santrallere, HES'lere karşı çıkan STK’lar ‘Enerji Verimliliği’ni Stratejilerine Eklemeli”



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallere veya HES'lere karşı çıkan sivil toplum kuruluşlarıyla, enerji verimliliği konusunda uzlaşı içinde olmak gerektiğini belirterek, ''Karşı çıkmaya devam etsinler ama enerji verimliliğini destekliyoruz desinler. Bu bile enerji verimliliği konusundaki kültüre önemli bir katkı sağlamış olur'' dedi.

Yıldız, enerji verimliliğiyle ilgili çaba sarf etmenin bir kültür olduğunu, bu değişimin aktörlerinin toplumun her kesimini kapsadığını belirterek, zihinsel dönüşümün önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar en az yüzde 20'ler civarında tasarruf hedeflediğini anımsatan Yıldız, kaynakların verimli kullanılması gerektiğini vurguladı.

Enerji verimliliği başlığının kendi içinde finansı yapılabilen bir sektör olduğunu anlatan Yıldız, 1,5 yılda kendini amorti eden yatırımlar bulunduğunu, bu yatırımların finansmanın da zor olmadığını söyledi.

Nükleer santrallere, HES'lere karşı çıkan sivil toplum kuruluşlarıyla herşeye rağmen enerji verimliliği konusunda uzlaşı içinde olmak gerektiğini ifade eden Yıldız, sivil toplum örgütlerinin stratejilerine bu başlığı da eklemelerini istedi. Yıldız, ''Karşı çıkmaya devam etsinler ama enerji verimliliğini destekliyoruz desinler. Bu bile enerji verimliliği konusundaki kültüre önemli bir katkı sağlamış olur'' dedi.

Yalnızca sokak aydınlatmalarından yapılacak iyileştirmelerle 1,8 yılda kullanılan enerjinin kendini çevirebileceği örneğini veren Yıldız, özel sektöre çağrıda bulunarak bu konuda altyapılarını hızlandırıp yatırım yapmalarını istedi. Yıldız, buna ilişkin ithalat yapmak istemediklerini söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş de Türkiye'nin artık aklını kullanabilen, kendi kaynaklarını değerlendirebilen konuma geldiğini, enerji gibi olmazsa olmaz bir alanda hukuki, idari altyapı gelişmesine yönelik adımlar atılmış durumda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerji dahil pek çok alanda hammadde ve birincil kaynaklar açısından zengin bir ülke olmadığını anımsatan Yetiş, önemli olan hususun insanların, ülkelerin ve kurumların aklını kullanabilme kabiliyeti olduğunu ifade ederek bilim ve teknolojinin önemine işaret etti.