Hürriyet'in haberine göre, ABD'li savunma sanayi şirketi Lockheed Martin 'enerjide teknoloji devrimi' olarak lanse ettiği yeni nükleer santral projesini açıkladı.
Pentagon'un en büyük tedarikçisi olan şirket, füzyon enerjisi üzerine çalışan inovasyon ekibin bir kamyonete sığan 100 MW'lık nükleer reaktör geliştirdiklerini açıkladı. Projenin başındaki isim Tom McGuire geliştirdikleri küçük boyuttaki nükleer reaktörün mevcutlarından 10 kat daha küçük olduğunu açıkladı. Kompakt füzyon reaktörünün bir sene içinde tesstlerden geçileceği, 5 yıl içinde ise prototipinin üretileceği açıklandı. McGuire 10 yıl sonra "minyatür nükleer santrallerin" kullanıma hazır olmasının planlandığını söyledi.
Santralin, Lockheed Martin tarafından yayınlanan bir görüntüsü
McGuire'nin verdiği bilgilere göre döteryum-trityum yakıtıyla çalışan bu santraller kömür santrallerine göre aynı miktarda atıkla 10 milyon kat daha fazla enerji üretebilecek.
Hidrojen atomunun izotopu olan döteryum okyanuslardan elde edebilirken trityum ise lityum kaynaklarından elde edilebiliyor.
Silah harcaması azalınca enerjiye yöneldi
Lockheed Martin küresel kriz sonrası ABD ve AB'nin azalan silah ve askeri harcamaları üzerine şirket stratejisini temiz enerji teknolojilerine yöneltmişti. Ancak bu stratejiye rağmen kamyonete sığabilecek nükleer santrallerin ilk olarak ABD denizaltılarında denenebileceği belirtiliyor. Nükleer deniz altılar şu an fizyon nükleer teknolojisi yüzünden belirli periyotlarla değiştirilmek zorunda olan reaktörler kullanıyor. Lockheed Martin üretime geçebilirse füzyon nükleer teknolojisiyle denizaltılar daha az maliyetle daha uzun mesafeli yolculuklar yapabilecek.