Mersin Akkuyu'da 30 yıl önce şantiyesi kurulan nükleer santral, bugün yeniden bölge halkının temel tartışma konusu oldu. İkinci santralin kurulacağı Sinop'ta da gündem nükleer santral. Her iki şehirde de kafalar karışık, ama daha çok karşı olanların sesi yükseliyor.
Mersin'de gözler nükleer santral ihalesinde; Akkuyu'daki Büyükeceli köyünde 7'den 70'e herkes nükleer santralı konuşuyor.
Muhtar Kemal Budak: "Ben 66 yaşındayım. Geldim gidiyorum, ama benim çocuklarım ve torunlarım var. Bizim geleceğimiz için, çocuklarımızın geleceği için, çocuklarımıza burada bir atom santrali mirası bırakmamak için bugüne kadar elimden geleni yapmışımdır. Yine de yapmaya hazırım."
Mersin'de nükleer karşıtı platform da ayakta.
"Neden, neden, neden?"
Mersin Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Kamer Gülbeyaz: "Nükleercilere binlerce soru sormak lazım. Neden, neden, neden? 32 yıl öncenin Akkuyusuyla bugünün Akkuyusu arasında büyük farklar var. Örneğin; turizm, tarım, hayvancılık söz konusu. Nesli tükenen Akdeniz foklarının bulunduğu bölge burası."
İş dünyası ise daha temkinli.
Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MESİAD) Başkanı Mustafa Güler, nükleere değil, Akkuyu'ya santral kurulmasına karşı:
"Biz Mersinliler olarak Mersin'de turizmi ana sektör olarak seçtik. 21'inci yüzyılda bu havza dünyayı turizmle karşılamak istiyor. Buraya nükleer santralin kurulmasıyla bu umutlarımız boşa çıkacaktır."
Akkuyu'da santral yapımını destekleyenler ise konuşmamayı tercih ediyor.
Diğer adres Sinop
Nükleer santralin kurulacağı diğer adres ise, Büyük İskender'e yaşadığı fıçının içinden "Gölge etme başka ihsan istemem" diyen filozof Diyojen'in memleketi Sinop.
Nükleer santral için Türkiye'nin en kuzey ucundaki İnceburun bölgesi seçildi. Sinop'ta nükleer santrale karşı olanların en büyük endişesi denizle ormanın içiçe geçtiği bu doğa harikasının nükleer santralden zarar görmesi.
Turizmci Adem Tahtacı: Florası, faunası... Böyle güzel bir yer maalesef mahvolacak nükleer santral kurulmasıyla."
Emekli öğretmen Sabiha Hazır: "Sinop'ta nükleer santral deyince hep Çernobil'in o siyah bulutları geliyor aklıma. Aynı şeyleri yaşamak istemiyorum."
Santrali destekleyenlerin en önemli şartı ise, bölgeye katkı sağlaması.
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici: "Takım tutar gibi 'ben karşıyım' demek doğru değil."
Emekli öğretim üyesi Yaşar Tarakçı: "Benim fikrim nükleer santral kurulması yönünde ancak bu nükleer santral kurulacaksa Türkiye'nin menfaatine olmalı. Dışa bağımlılığı çözemeyecekse... İyi düşünülmeli."
Hem Akkuyu hem Sinop'ta yaşayanların nükleer santral konusunda kafaları karışık. Ama, daha çok karşı olanların sesi yükseliyor.