Nükleer santral ve teknoloji için özel sektörle masaya oturan hükümet, özel sektör-kamu ortaklığı ve risk paylaşımı öngören ’İrlanda modeli’ni benimsedi. Bu modele göre ortak firma seçilecek ve ihaleye gidilmeyecek.
Nükleer santral ve teknoloji için özel sektörle masaya oturan hükümet özel sektör-kamu ortaklığı ve risk paylaşımı öngören ’İrlanda modeli’ni benimsedi. Özel sektör 12 Mayıs’a kadar önerilerini yazılı olarak Enerji Bakanlığı’na sunacak. Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Devlet Bakanı Ali Babacan, dün 13 firmanın temsilcileriyle Bakanlık’ta toplantı yaptı. Toplantıda devletin alım garantisi verdiği PPP (kamu-özel sektör ortaklığı) modeli önerildi. Sektör temsilcilerine önerileri için bir ay süre verildi. Toplantıya katılan veya ilgilenen sektör temsilcileri, 12 Mayıs’a kadar önerilerini Enerji Bakanlığı’na sunacak. Enerji Bakanlığı yapacağı değerlendirme sonucunda sektör temsilcileriyle yeniden biraraya gelerek nihai kararını verecek.
Ortak çözüm:
Toplantıyı "ortak çözüm bulma çalışması" olarak nitelendiren Güler, öngörülen modeli "Risk paylaşımı şeklinde. Baştan bir Hazine garantisiyle değil üretilecek elektriğin satışı sınırlı olan bir çalışma modeli. Onun altına düşerse bunu kamu karşılayacak" sözleriyle açıkladı. Güler, bu modelin halen Ulaştırma Bakanlığı’nca hava meydanlarında yolcu sayısına göre kullanıldığını söyledi.
Modeli bir örnekle açıklayan Güler, "Bir santralın yüzde 85 yatırım kapasitesi olduğunu düşünün. Yüzde 85’in altında olursa kamu karşılayacak. Üstünde olursa onun kazancı olacak. Ancak kamunun karşılayacağı alt sınır yüzde 65 olacak" diye konuştu. Güler yüzde 65’in altında olursa ne olacağına ilişkin soruyu ise "Hesabını doğru yapacak" sözleriyle yanıtladı.
İhale yerine kriter:
Güler’in verdiği bilgiye göre TAEK ve EPDK projenin düzenleyici kurumları olarak seçildi. Ortak firma ise ihaleyle seçilmeyecek. Erken yapım, yerli oranın fazlalığı, yakıt teknolojisi, üstün teknoloji transferi seçilmede kriter olacak.
43 faktör değerlendirildi:
Güler, 5 bin MW’lık yatırım paketinin özel sektör isterse 7-8 bine çıkarılabileceğini belirtirken, nükleer teknoloji merkezi olacak Sinop’un seçiminde 43 faktörün değerlendirildiğini söyledi. Güler bir soru üzerine Akkuyu’nun lisansının da geçerli olduğunu belirtti.
Hazine garantisi yok:
Güler, özel sektörün nükleer santral yatırımı konusunda devlet destekli modeli benimsediğini belirterek, "Firmalara bu enerjiyi alma garantisi verilecek ama krediler konusunda doğrudan Hazine garantisi söz konusu olmayacak" dedi.
Nükleer atıklar:
Güler, nükleer atıkların ise ya satılacağını ya da Türkiye’de değerlendirileceğini belirtirken, "Nükleer atıklar zannedildiği gibi değil. Almak isteyen müşteriler var. Onlara verebiliriz. Ayrıca atık yönetimi var. Konteynerlerle değerlendiriliyor. Atık meselesi ihmal etmediğimiz bir süreç" diye konuştu.