Nükleer santraller kurma kararı veren Türkiye, nükleer programının ikinci ayağını da başlatıyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Maden Tetkik Arama Kurumu, Türkiye'nin nükleer maden rezervini belirlemek için geniş kapsamlı bir çalışmayı başlatıyor. Çalışmanın amacı hem maden varlığını ortaya çıkarmak, hem de santrallerde kullanılacak yakıt için ön hazırlık yapmak.
Geçmişte yapılan çalışmalar Türkiye'de 10 bin ton uranyum, 40 bin ton da toryum madeni olduğunu gösteriyor. Şimdi bu rakamların ne kadar gerçek olduğunu ortaya çıkarmak ve rezervlerin büyüklüğünü belirlemek için yeni teknoloji kullanarak saha taraması yapılacak. Türkiye'nin bütün toprakları ilk kez baştan sona gözden geçirilecek. Arama çalışmalarının helikopter ve uçaklara takılan özel cihazlarla yapılması planlanıyor.
Çalışmada ilk olarak, Yozgat, Çanakkale ve Sivrihisar'daki madenlerin durumu ele alınacak. Son olarak Çanakkale'de bir plajda radyoaktivite seviyesinde artış, bu bölgede önemli oranda uranyom ve toryum olduğunu gösterdi. Uzmanların, 'iceberg'in ucu olarak tanımladıkları Çanakkale'deki uranyum ve toryum varlığının gerçek büyüklüğü araştırılıyor.
TAEK, bölgeye, radyoaktivite seviyesini sürekli izlemek için cihazlar, Gama dedektörleri yerleştirdi ve buradaki veriler Ankara'daki merkez tarafından sürekli izlenecek. Plajda yıllar süren birikim sonrası radyoaktivitenin arttığı, radyoaktif katmanın temizlenmesinden sonra bölgenin sürekli kontrol altında tutulacağı belirtiliyor.