Nükleer Kadar Büyük 'GES Tarlası' Geliyor!



Son 4 yıldır üzerinde çalışılan ve kamuoyunda ‘güneş tarlası’ olarak bilinen projenin altyapısında önemli bir aşama tamamlandı. Dünya Gazetesi'nden İbrahim Ekinci'nin haberine göre, Sanayi Bakanlığı tahsis edilecek alanla ilgili çalışmaları bitirdi. Enerji Bakanlığı, 2 bin 700 hektarlık alanı Yenilenebilir Kaynak Alanı olarak tahsis ettiğini Resmi Gazete’de duyurdu. Sanayi Bakanlığı, bin 300 MW kapasiteli bu alanın dışında 3 bin MW kapasiteli ikinci bir alan için de çalışma başlattı. Bu iki bölgede güneş enerjisi potansiyelinin tam kapasite realize edilmesi için 5 milyar dolardan daha fazla yatırım gerekecek ve Akkuyu Nükleer Santrali’ne yakın kapasitede elektrik üretimi olacak.

Konya’da güneş enerjisi ihtisas bölgesi talebi 2012 yılında valilik kanalıyla bakanlığa iletilmiş, sonrasında da çalışmalar başlamıştı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu proje için araziyi buldu, teknik sıkıntıları çözdü. Bakanlık projenin üzerinde 3 yıl çalışma yaparak yatırıma hazır hale getirdi. Yatırımların başlaması için Enerji Bakanlığı, kota ve lisans tahsislerini yapacak. Bilindiği gibi geçtiğimiz yılın mart ayında iki bakanlık protokol imzalamış, işler sıraya konularak iki bakanlık arasında yapılacaklar yetkilere göre bölüşülmüştü. Birinci aşama arazi hazırlığıydı. Sanayi Bakanlığı bu işi bitirdi. Şimdi ikinci iş olarak kota tahsisi, başka bir ifadeyle bu bölgeye kaç MW güneş enerjisi yatırımı yapılacağının belirlenmesi gerekiyor. Bu konu da yürüyor. EPDK şu sıralar güneşte ön lisans başvurularını topladı, lisans değerlendirmeleri yapıyor. Bu süreçte Karapınar için kota miktarının da belirlenmesi gerekiyor. Kota tahsisinden sonra altyapı yatırımlarını Sanayi Bakanlığı yapacak. Ardından yatırımcıya lisans verilecek, son aşamada da Sanayi Bakanlığı parsel tahsislerini yapacak. Arazinin hazırlığı yapıldı Bilim Sanayi Bakanlığı yetkilileri, “Burası Hazine’ye aitti. Dolayısıyla önemli bir kamulaştırma bedeli ödenmedi. Ama bakanlık olarak bu araziyle ilgili bütün temizliği ve hazırlığı yaptık. Şu anda bu bölge yatırım tahsisine hazır hale geldi” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu



Şimdi sıranın Enerji Bakanlığı’nda olduğunu aktaran yetkililer sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerji Bakanlığı yatırımcılara lisans vermesi lazım. Lisanstan sonra parsel tahsisleri ve ona göre de altyapı hazırlığı yapılacak. Ancak bunlar çok uzun zaman alacak işler değil. 6 ay içinde bitirilebilir. Bakanlık ne kadar kota verecek, onun belli olması lazım. İlk güneş enerjisi lisans dağıtımında toplam 600 MW lisans verildi. Karapınar bölgesine de 46 MW verilmişti. Buranın kapasitesi 1.300 MW. Şimdi güneşte ikinci lisans dağıtımları başlayacak. Buraya 60 MW gibi bir şey verirlerse, kapasitesinin altında kalır. Ancak lisans talebine bakılırsa daha fazlası için yatırımcı var. Eskisi gibi ‘bir yatırımcıya en fazla 50 MW lisans’ sınırı da olsa 26 yatırımcı olabilir. Sınır 100 MW’a çıkarsa daha az sayıda yatırımcı da olur. Güneş enerjisinde MW başına yatırım 1.2-1.3 milyon dolar olduğuna göre burada tam kapasite için 1.7 milyar dolar, 2 milyar dolara yakın yatırım yapılacak demektir.”

İkinci büyük bölge geliyor

Karapınar’da bu bölgenin güneş enerjisi yatırımları için ihtisas bölgesi ilan edilmesini öngören çalışmada ikinci ve daha büyük bölgenin yine güneş enerjisi yatırımlarına tahsisi için hazırlanması da kararlaştırılmıştı. Bu bölge de Konya’da, Karapınar’a yakın. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre 3000 MW yatırım kapasitesi var. Bu da birinci bölgenin iki katından daha fazla kapasite anlamına geliyor. Birinci bölge ‘Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ 2 bin 718 hektar büyüklüğünde, ikinci bölge ise 3 bin 240 hektar büyüklüğünde olacak. Toplam 4 bin 300 MW güçte güneş enerjisi yatırımı yapılabilecek. Bu da yapımı devam eden nükleer santrale eş bir kapasite anlamına geliyor. Güneşte bu miktarda bir kapasite için 5 milyar dolardan fazla yatırım gerekiyor.

Arazi koordinatları Resmi Gazete’de

Enerji Bakanlığı, 9 Eylül tarihli Resmi Gazete’de bölgenin sınırlarını belirleyen haritayı yayımladı. Bölge için ilanda şu bilgilere yer verildi: “08.09.212 tarihli ve 28405 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/3574 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 2’nci maddesi ile ilan edilen, aşağıda harita ve listelerde sınırları ile koordinatları gösterilen Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (1.kısım) 27.11.2013 tarihli ve 28834 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Elektrik Enerjisi Üretimine Yönelik Yenilebilir Enerji Kaynak Alanlarının Belirlenmesi Derecelendirilmesi, Korunması ve Kullanılmasına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik’te yer alan ‘Halihazırdaki Enerji İhtisas Endüstri Alanları’ başlıklı geçici 1’inci maddesi ve 07.05.2015 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren ‘Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde yer alacak yatırımcılara yapılacak yer tahsisine ilişkin işbirliği protokolü gereğince Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak ilan edilmiştir” denildi.