Nükleer İşbirliği Anlaşması Yürürlükte

Türkiye ve ABD arasında 2000 yılında imzalanan nükleer enerji işbirliğine yönelik anlaşma yürürlüğe girdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik nota değişimiyle, “ABD-Türkiye Nükleer Enerjinin Barışı Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması”nın 2 Haziran tarihinde yürürlüğe girdiği kaydedildi.

ABD ve Türkiye arasında “üzerinde anlaşılmış, silahların yayılmasına karşı koşullar ve kontroller altında, barışı nükleer işbirliği için kapsamlı bir çerçeve” getiren anlaşma ile Amerikan ve Türk sanayi sektörlerine, iki ülke arasında teknoloji, materyal, reaktör, nükleer araştırma ve nükleer güç üretimiyle ilgili unsurların paylaşımının hedeflendiği belirtildi. Anlaşmanın “iki yakın dost ve müttefikin güçlü, küresel nükleer silahsızlanma rejimini destekleme bağlılığını” ortaya koyduğunun vurgulandığı açıklamada, “ABD ve Türkiye, Barışı Nükleer İşbirliği Anlaşması’nı yürürlüğe sokarak, silahların yayılmasının önlenmesi ve enerji güvenliğini güçlendirmede uzun ve verimli bir ortaklık yönündeki beklentilerine doğru önemli bir adım attı” denildi.

İlk aşamada anlaşmanın 15 yıllık bir dönemi kapsayacağı, bu dönem sonunda taraflardan herhangi bir itiraz gelmediği sürece anlaşmanın beş yılda bir kendini yenileyeceği bildirildi. Söz konusu anlaşma 26 Temmuz 2000 yılında imzalanmış, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın onayını almıştı.