‘Nükleer İhracı Ahlaki Olarak Sorunlu"



Türkiye’yle Japonya arasında imzalanan “Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair İşbirliği Anlaşması”nın üzerinden yaklaşık bir sene geçti. Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi’ni gerçekleştirmek üzere ‘Ev Sahibi Hükümet Anlaşması’ da 29 Ekim 2013 tarihinde İstanbul’da Abe ve Erdoğan tarafından imzalanmıştı.

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, anlaşmanın bir “uluslararası işbirliği anlaşması” niteliğinde olması için taraf ülke meclis üyelerinin onayına sunulması; hizmet sağlayıcı taraf olarak Japonya’nın kendi meclisinden geçmesi gerekiyor.

Japonya parlamentosunda 4 Nisan 2014′da başlayan görüşmelerde sona gelindi. Nükleer karşıtı milletvekillerine karşı yasa alt meclisten geçerek üt meclise taşındı. Bugün gerçekleşen son oylamanın sonucu yarın kamuoyuna açıklanacak.

‘Nükleer ihracı en başta ahlaki olarak sorunlu’

NKP, bu oylama öncesinde bugün Japon Konsolosluğu önünde bir basın açıklaması yaptı. Türkiye gibi bir deprem coğrafyasında, teknik ve hukuki altyapısı eksik bir ülkeye nükleer santral pazarlanmasının en başta ahlaki olarak kabul edilemez olduğunu belirten NKP şöyle devam etti:

‘Nükleer bir tesis, diğer tüm endüstriyel ve enerji tesislerinden farklıdır; geri dönülmez tehlikelere yol açacak riskleri beraberinde getirir. Bugün 17 Nisan Japon Parlamentosu ve 26 Nisan Çernobil’in anmasından sadece dokuz gün öncesinde tarihi bir yanlış daha yapılarak yeni felaketlere sebep olunacak kararlar alınmak üzeredir, Çernobil’de, Fukuşima‘da zarar gören, hayatını kaybeden, kanser olarak hayatına devam eden ya da başlayan insanların çektiği acıyı umursamamaktır.’

Üç yıl önce Fukuşima felaketini yaşayan Japonya’nın vereceği kararın çevre ve gelecek nesilleri etileyeceğini hatırlatan NKP, Çernobil felaketinin 28. yıldönümü olan 26 Nisan Cumartesi günü Sinop’ta gerçekleşecek eyleme de çağrı yaptı.