Nükleer Enerjiyle Elektrik Üretimini Destekleyeceğiz
Türkiye'nin enerji ihtiyacı yılda yüzde 8 artıyor. Ülkedeki kurulu enerji gücünün bu oranı karşılamakta giderek zorlanacağını öngören yetkililer, bununla baş etmek için kapasitenin artırılması gerektiğini savunuyor.
Enerji Bakanlığı Müsteşarı Demirbilek, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Tümgeneral Oktay Alnıak, Tekfen ve Zorlu Enerji'den yetkililerle birlikte Güney Kore'deki nükleer santralları gezdi. Bu kapsamda nükleer enerjiyle elektrik üretimini destekleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek, Çernobil'den yola çıkarak nükleer enerjiye karşı çıkmanın yanıltıcı olduğunu açıklayarak, "2020'ye kadar 40 bin MW'lık kurulu gücümüzü 90 binlere çıkarmak zorundayız." tespitini yaptı. Santral kurulması ile ilgili TBMM'ye gönderilmiş çok kısa bir kanun tasarısı olduğunu belirten Demirbilek, bunun iki ayda da seçimden sonra da kanunlaşabileceğini kaydederek, "O zaman bütün belirsizlikler giderilir mi?' sorusuna özel sektör karar verecek." diye konuştu. Eğer özel sektör kendisini yeterince güvende hissetmezse hükümetin yeni eklemeler yapabileceğini dile getiren müsteşar, "Türkiye'de şu kadar zamanda nükleer santral kurulur demek yanlış olur." yorumunu yaptı.
Türkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TASAM) 19-24 Aralık arasında gerçekleştirdiği "Güney Kore Nükleer Teknoloji İnceleme Gezisi"ne katılan Demirbilek, önümüzdeki 15 yılda Türkiye'nin elektrik ihtiyacının Kore'ninkiyle hemen hemen aynı olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de nükleer enerjiye karşı çıkan kesimlerin olduğunu ifade eden Enerji müsteşarı, konunun çok hassas olduğunu dile getirerek "İç kaynaklarımız bizim ihtiyacımızı karşılıyor. Rüzgârımız var." diyenlerin iç kaynakların nasıl kullanılacağı konusunda teknik kısıtlamaların olup olmayacağına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Müsteşar, 1986'da patlayan Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santralı'nda basit güvenlik tedbirlerinin alınmadığını belirterek şu bilgileri verdi: "Kore gezimiz sırasında nükleer santrallarda reaktörün üzerinde kubbe şeklinde binalar gördük. Yani reaktörler bu yapıyla kapatılmış durumda. Burada kullanılan beton ön gerilmeli ve 6,5-7 şiddetindeki depremlere dayanabiliyor. 'Çernobil'de santral neden patladı?' diye sorduk. 'Çernobil'de böyle bir yapı yoktu' dediler. Nükleere geçişte eğer siz güvenliği sağlayabiliyor, çevre sağlığını koruyabiliyorsanız o zaman belki kömür santralları nükleerden çevre için daha tehlikeli olabiliyor." Demirbilek, Güney Kore'de elektrik tüketimindeki artış yıllık yüzde 2,5 olmasına rağmen önümüzdeki 15 yıl içerisinde Kore'de de 40 bin MW elektrik enerjisine ihtiyaç olduğunu bildirdi.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy da, enerji kullanımı konusunda dünyadaki son durumu ve çağdaş enerji politikalarındaki eğilimleri görebilmek amacıyla bu geziyi düzenlediklerini belirtti. Türk heyeti Güney Kore'ye nükleer teknolojiyi kazandıran "Korea Hydro Nuclear Power Co. şirketine ait Kori ve Wolsong Nükleer reaktörlerini gezdi. Koreli yetkililer Türk heyete Wolsong Nükleer Reaktörü'ndeki komuta kontrol merkezinin kapılarını açtı. Heyet ayrıca nükleer santralların altyapısını kuran Doosan Heavy Industries Construction'un fabrikalarında da incelemelerde bulundu. Geziye emekli Tümgeneral Oktay Alnıak'ın yanı sıra Tekfen ve Zorlu Enerji gruplarından temsilciler de katıldı.