Tarihi Gelibolu Yarımadası, Fransa’nın Normandiya sahili gibi özel koruma altına alınıyor. Normandiya çıkarmasının yapıldığı sahil ve çevresi gibi, Gelibolu’da da çarpışmaların yapıldığı yerlerin yakınında artık hiçbir yapılanmaya izin verilmeyecek.
Türkiye ile Avustralya arasında kimi zaman diplomatik krize neden olan Gelibolu’ya, Fransa’daki Normandiya sahillerindeki kuralların geçerli olması için düğmeye basılıyor. Geçen yıl eylül ayında Cumhurbaşkanlığı’nda alınan kararlar doğrultusunda, Gelibolu’nun en iyi şekilde korunması için, çıkarmaların yapıldığı ve göğüs göğüse çarpışmaların gerçekleştiği yerlerin yakınlarında yeni hiçbir yapılanmaya izin verilmeyecek.
Bölgenin tarihi dokusuna aykırı yapılanmalar da ortadan kaldırılacak. İlgililer, Normandiya ve civarında hiçbir yapılanmaya izin verilmediğini, 6 Haziran 1944 tarihinde Normandiya ve çevresi nasılsa öyle korunduğunu belirttiler. Halkın o zamanki gibi çiftçilik ve hayvancılıkla geçindiğine dikkat çekilerek, Gelibolu’da da aynısının olması gerektiği vurgulandı.
Bitki örtüsü bile aynı
Normandiya’da mezarlıklara giden yolların tarihi dokuyu bozmayacak şekilde bir kez belirlendiği ve bir daha bozulmadığı kaydedilerek, aynısının Gelibolu’da da olacağı bildirildi. Kaynaklar, şu bilgiyi verdiler:
"Normandiya’da 62 yıldan beri yapıyı bozacak tek bir çivi çakılmamıştır. Topoğrafik yapı ve bitki örtüsünün bile aynı kalması için büyük özen gösterilir. Gelibolu, dünya tarihinde Normandiya kadar önemli bir yer tutar. Aynısını da bizim yapmamız gerekir. Bunun için çalışmalara başlanacak."
Tarihi koylar
6 Haziran 1944’te Eisenhower komutasında 156 bin Amerikan, İngiliz ve Kanada askeri, Avrupa’yı Nazi işgalinden kurtarmak için Fransa’nın Normandiya kıyılarındaki 5 kumsala çıkarma yaptı. Bu çıkarma savaşın gidişini çok etkiledi. Gelibolu’da da göğüs göğüse çarpışmaların gerçekleştiği tarihi yarımada aynı şekilde korunacak.