Norm Enerji'den Ayrıntılı Güneş Ölçüm Sistemleri



Norm Enerji Sistemleri, güneş enerjisi santralı yatırımcıları için projelerde yatırımın geri dönüş süresini hesaplama, verimlilik ve uygun teknolojilerin seçilmesi gibi konularda belirleyici olan "güneş ışınım ve güneşlenme süresi" ölçüm hizmetini, tüm detayları ile veriyor.

Güneş enerjisi harita ve atlaslarının, şehir merkezlerinde bazı bölgelere kurulmuş çevresi yapı ve engelleyiciler ile kapalı meteoroloji istasyonlarının verileri ile hazırlandığını söyleyen Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, bu nedenle verilerin meteorolojik anlamda doğru olsalar da enerji planlaması açısından yeterli ve sağlıklı olmadığını belirtti. Güneş enerjisi ve özellikle fotovoltaik modül uygulamalarında dünyada ve Türkiye’de hızlı bir üretim ve yatırım süreci yaşandığını kaydeden Yenen, "Enerji planlamalarında haritalar ile proje geliştirmek büyük risk taşımaktadır. Projeler hazırlanırken, güneş ışınımı ve güneşlenme süresi ölçümleri ayrıntılı olarak yapılmalıdır. Fotovoltaik modülleri etkileyen atmosferik ve çevresel etkilerin ölçülmesi ve bu doğrultuda fizibilite çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekir" dedi.

Güneş enerjisi yatırımlarında ayrıntılı lokal ölçümleme sonucunda alınan verilerle fizibilite yapılmasının; sistem tasarımı, teknoloji seçimi, kurulum, performans izleme, ileriye yönelik enerji üretim tahminleri, yatırımın maliyeti ve geri dönüş analizlerinin sağlıklı yapılması için çok önemli olduğunu kaydeden Yenen, "Yatırımcılara sağlıklı, doğru, sürekli bilgi sağlamak amacıyla anahtar teslimi 'güneş enerjisi ölçüm sistemi' uygulamaları hizmeti veriyoruz" dedi.

Yenen, standart paket güneş enerjisi ölçüm sisteminin güneş enerjisi ışınım bilgisi, rüzgar hızı, basınç, sıcaklık ve nem verilerini kayıt altında tuttuğunu söyledi. "Bu sistem sayesinde, GSM modem ile bilgilerin günlük olarak aktarılması sağlanabiliyor. İşletme ve bakım dahil, veri takibi, simülasyonla karşılaştırmalı veri yorumlaması yapılabiliyor" diyen Yenen, fotovoltaik modüllerin elektrik üretiminde etkili olan temel parametrelerden bazılarını ise şöyle sıraladı: Gelen güneş ışınımının yoğunluğu, güneşlenme süresi, güneşin geliş açısı, en uygun verimlilik sıcaklığı, kullanılan malzemenin yapısı, hücre sıcaklığı, ortam sıcaklığı ve hücrenin kimyasal bileşenleri.