Noel Baba’nın Kenti Gün Işığına Çıkıyor



Yunan mitolojisinde “Apollon’un Kenti” diye anılan Patara antik kentinde, arkeolojik kazının yanı sıra araştırma ve restorasyona da ağırlık veriliyor.
“Noel Baba” olarak da bilinen St. Nicholas’ın doğum yeri olarak bilinen bölgede yapılan kazı ve onarım çalışmalarına Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Fahri Işık başkanlık ediyor.
“Noel Baba” olarak da bilinen St. Nicholas’ın doğum yeri olan ve Yunan mitolojisinde “Apollon’un Kenti” diye anılan Patara antik kentinde, arkeolojik kazının yanı sıra araştırma ve restorasyona da ağırlık veriliyor.
Kazı başkanlığını Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Fahri Işık’ın üstlendiği bilimsel çalışmalar, Antalya-Muğla sınırını oluşturan Eşen Çayı yakınlarındaki ören yerinde sürdürülüyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık, yaptığı açıklamada, bu yıl özellikle restorasyona yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini bildirdi.
Işık, Markia adlı Romalı, zengin ve soylu bir kadına ait tapınak biçimli mezarda hem kazı hem de vinçle blok çekme çalışması yaptıklarını ve önümüzdeki yıllarda restore edilmek üzere de çiziminin yapıldığını bildirdi.
Prof. Dr. Işık, üç yeraltı oda mezarında da çalışmaların sürdüğünü anlatarak, “Ayrıca, önceki yıllarda Dünya Anıtları Koruma Vakfı tarafından önemli yapılardan biri olarak gösterilen Patara Corinth Tapınağı’nın sağlamlaştırma çalışması yapıldı. Bu tapınağın kapısında bir çözme vardı, kapı sağlama alındı” dedi.

PARLAMENTO VE BOULETERİON MECLİS BİNASI
Parlamento ve Bouleterion Meclis binasının açılması ve restorasyonuna yönelik çalışmaların da Almanya’nın Magdeburg Teknik Üniversitesi’nden gelen 10 kişilik bilim heyetiyle beraber sürdürüldüğünü kaydeden Işık, Akdeniz Üniversitesi ekibinin arkeolojik, Magdeburg Üniversitesi ekibinin de mimari çalışmaya ağırlık verdiğini kaydetti.
Antik kentte bu yıl hafriyat çalışmaları yapıldığına da değinen Işık, antik kentte biriken kumların uzaklaştırıldığını, tiyatrodaki oturma basamaklarının belirlendiğini söyledi. Işık, bu yılki çalışmalarda, Meclis binasının tonozlu giriş kapısı bulunduğunu da açıklayarak, önceki yıllardan beri sürdürülen seramik deposundaki sınıflandırmaya yönelik çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Fahri Işık başkanlığında ve Yrd. Doç. Dr. Gül Işın koordinasyonunda sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarına, Akdeniz Üniversitesi’nden 10’u bilim adamı olmak üzere 35, Magdeburg Üniversitesi’nden de 10 uzman katılıyor. Kazı çalışmaları, Kültür Bakanlığı’nın sağladığı ödeneğin yanı sıra çevredeki belediyelerin malzeme ve işgücü desteğiyle yürütülüyor.