FMV Işık Okulları tarafından 2014 yılından itibaren gerçekleştirilen ve bugüne kadar iş dünyasından bilim insanına, yazardan siyasetçiye kadar pek çok farklı ismi, dinleyicilerle buluşturan Kültür Konferansları’nda 2018’in son konuğu Nezih Başgelen oldu. Nezih Başgelen gerçekleştirdiği konferansta, Anadolu’da uygarlığın doğuşunun ezber bozan bulguları, tarihi değiştiren sonuçları ve ülkemizde son 25-30 yıldır büyük bir ivme kazanan Anadolu Neolitik Çağ araştırmalarından Göbeklitepe’ye dair bilgiler verdi.
Nezih Başgelen konferansta "Göbeklitepe, Urfa Balıklıgöl’ün hemen üst tarafında Harran Ovası'na hâkim, Nemrut Dağı'nı gören 850 metrelik tepenin üzerinde bir yerleşim merkezidir. Yaklaşık 12 bin yıl önce Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgede insanlık tarihinin en önemli değişimlerinden biri yaşanmaktaydı. İnsanoğlu avcı toplayıcı bir yaşam tarzından yerleşik hayata, çiftçi üretici düzene geçmek üzereydi. Binlerce yıl öncesinin avcı toplayıcılarının bu geçiş döneminde sandığımız gibi mütevazı bir yaşam tarzıyla yetinmemiş olduklarını, aksine görkemli bir evre yaşadıklarını Göbeklitepe’deki izler sayesinde görebiliyoruz.
Göbeklitepe eşsiz bir değerdir
Göbeklitepe’de eserlerin nitelik ve nicelikleri gözlemlendiğinde rastlantısal değil, düzenli bir tekrarlama şeklinde saptanabilen büyük boyutluluk ve sayısal yoğunluk arka planda olması gereken çok gelişken sosyal düzeni, organizasyon ve koordinasyon kabiliyetlerinin ipuçlarını bize vermektedir. Göbeklitepe’nin 12 bin yıl öncesinden günümüze ilettiği şaşırtıcı bilgi hazinesi ile geçmişimizin bu evresi için düşünmemizin dahi mümkün olmadığı soruları üretebilmemizi sağladı. Göbeklitepe emsalsizliği ile bilim insanlarının olduğu kadar bulunduğu toprakların insanlarını etkileyen, haklı olarak gururlandıran eşsiz bir değerdir" diye konuştu.