Hasankeyf’in Geleceği Masaya Yatırıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, katıldığı ‘Hasankeyf’i Yaşatalım Sempozyumu’nda ilginç bir teklifte bulundu. Başkan Baydemir, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Hasankeyf’in taşınmasının mümkün olmadığını belirterek, “Baraj için üç firma 2 milyar dolar alacak ve 6 yıl sürecek. Bu para daha da kıymet kazanacak. Bunun yerine 2 milyar dolar Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği’ne, Hasankeyf Gönüllüleri Derneği’ne ve Batman Belediyesi’ne aktarılsın. Bölgedeki turizm dinamiklerini canlandıralım. Baraja sağlanacak yıllık 300 bin dolar gelir yerine 500 bin dolar kazandıralım” diye konuştu.

Bölgenin istihdama ihtiyaç duyduğunu ancak bunun için tarihi kültürlerin yok edilerek sağlanamayacağının altına çizen Baydemir, ülkenin enerji kaynaklarının nerelerden karşılanacağının ayrı bir tartışma konusu olduğunu dile getirdi. Batman’da, yapılması planlanan Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihi Hasankeyf İlçesi’nin kurtarılması amacıyla mücadele verdiklerini anlatan Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise bugüne kadar Hasankeyf’in sular altında kalmaması için ellerinden geleni yaptıklarını, ancak hiç kimseden destek görmediklerini söyledi. Kusen, “Pembe projelerle bizi kandırmaya çalışıyorlar. Kesinlikle bu projelerini çürütmemiz lazım.” dedi.

“Hasankeyf’in kurtulması için yaptığımız çabalar hep kuşku ile karşılandı. Devletin projesine karşı çıkılıyormuş gibi lanse edildi. Ancak Başbakan’ın açıklaması Hasankeyf için ümit kaynağı olmuştu. Son yapılan açıklamalarda da bu umut yok oldu. Çünkü Hasankeyf sular altında kalacak.” diyen Kusen, baraj kotunun düşürülmesi ile ortaya çıkacak enerji kaybının turizm gelirleri ile telafi edilebileceğini kaydetti. Kusen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Buradan 4 medeniyet geçti. Bu medeniyetleri sular altında bırakamayız. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) de Hasankeyf’i kurtarma projesi var. Yakında açıklanacak. Amacımız, Hasankeyf’i dünya turizminin hizmetine sunmak” şeklindeki ifadesiyle umutlandıklarını fakat baraj için kararlı adımlar atılınca umutsuzluğa kapıldıklarını belirtti.

Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da Hasankeyf’in tarihi dokusunu koruyamamaları ve bu oluşuma seyirci kalmaları durumunda tarihin kendilerini affetmeyeceğini dile getirdi. Hasankeyf Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Arslan da şöyle konuştu: “Bu projeyle binlerce yıllık tarihi baraj sularına kurban gidecek. Yalnız Türkiye değil dünya çapında kampanya yürütülen Hasankeyf Anadolu’da, ortaçağa ait bütünlüğünü koruyabilen tek kent. Doğu ve Batı medeniyetlerinin geçiş noktası olan Hasankeyf, Bizans, Sasani, Emevi, Abbasi, Artuklu, Eyyubi ve Osmanlılara ev sahipliği yaptı. Antik dönemden ortaçağın muhteşem yapılarına kadar hepsini gördü. Medreseleri, rasathane, darüşşifa ve diğer eğitim kurumlarıyla bölgenin ilim ve kültür merkezi oldu. Anadolu’da ortaçağa ait bütünlüğünü bugüne kadar koruyabildi. Hasankeyf’in tarihçesi ulaşılabilen bulgulara göre geçmişi en az geç Asur ve Urartu (M.Ö. 9-8 yy.) dönemine kadar uzanıyor. Uzmanlar, yapılacak araştırmalarla Hasankeyf tarihinin daha eski medeniyetlere ulaşacağını öngörüyor.”