Amsterdam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eric Moorman, müzede saklanan parçalar üzerinde yaptığı dokümantasyon çalışmasında, Nemrut ören yerinde 1 değil 2 aslanlı horoskop bulunduğunu ortaya çıkardı.
Adıyaman Arkeoloji Müzesi Müdürü Fehmi Eraslan, Nemrut ören yerinin doğu terasında da bir zamanlar aslanlı horoskop bulunduğunun belirlendiğini söyledi.
Prof. Dr. Karl Dorner’in 1960’lı yıllarda yaptığı kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında toplanan parçaların o dönemde sandıklara konularak müzeye taşındığını ifade eden Eraslan, “Ören yerinde Prof. Dr. Moorman başkanlığında birkaç yıldır yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında bu parçalar incelendi. 50 sandıkta sakladığımız parçalar arasında aslanlı horoskopun parçaları bulundu. Bu parçaların halen koruma evinde saklanan aslanlı horoskopun parçaları olmadığı belirlendi. Böylece ören yerinin ‘batı terası’ yanı sıra ‘doğu terası’nda da bir zamanlar aslanlı horoskop olduğunu öğrendik” diye kaydetti.
DÜNYANIN EN ESKİ HOROSKOPU
Ören yerinin batı terasında bulunan aslanlı horoskop halen restorasyon çalışması kapsamında geçici olarak kurulan koruma evinde saklanıyor. Yunan geleneğine uygun olarak yapılan, başı ve yelesi Hitit sanatından izler taşıyan eser, dünyanın en eski horoskopu olarak biliniyor.
Aslanlı horoskopun üzerinde Jüpiter, Merkür ve Mars gezegenleri ile 19 takım yıldızı ve hilal biçiminde bir ay bulunuyor. Horoskop üzerindeki yıldız dizisi M.Ö. 7 Temmuz 62 tarihini simgeliyor. Bu tarih Kommagene Kralı Antiochos’un tahta çıktığı günü gösteriyor.